Het katholiek onderwijs steunt de vraag voor een onderzoek naar fysiek en psychisch geweld in de katholieke instellingen van vroeger. "Ik sta achter de oproep om het verleden te reconstrueren", zegt de topvrouw van het katholiek onderwijs, Mieke Van Hecke, in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Verschillende slachtoffers getuigden in de krant over extreem geweld in katholieke instellingen, bijvoorbeeld tehuizen, scholen of internaten. De feiten zouden zich tot de jaren tachtig voorgedaan hebben. Mieke Van Hecke zegt de oproep tot een onderzoek van kinderpsychiater Peter Adriaenssens te steunen.

"Onderzoek geeft slachtoffers erkenning en de boodschap dat zoiets nooit meer mag gebeuren. We weten dat er vroeger seksueel grensoverschrijdend gedrag was, maar ook andere vormen van misbruik. Laten we eerst het materiaal verzamelen."

Mieke Van Hecke: 'Hopelijk wordt alles in perspectief geplaatst'

Van Hecke zegt wel te hopen, "zonder goed te praten wat er is gebeurd" dat alles in perspectief wordt geplaatst. "Hoe ver stonden de kinderrechten? Wat waren de omstandigheden? Laten we ook niet vergeten dat veel kinderen in een warme omgeving zijn opgevangen. Moet elke instelling zich excuseren voor wat verkeerd is gelopen, terwijl er ook veel goeds is gedaan? ", aldus Mieke Van Hecke.

Ook Vlaams minister van Welzijn Jo vandeurzen (CD&V) schaart zich achter Adriaenssens' voorstel. (Belga/SD)

Het katholiek onderwijs steunt de vraag voor een onderzoek naar fysiek en psychisch geweld in de katholieke instellingen van vroeger. "Ik sta achter de oproep om het verleden te reconstrueren", zegt de topvrouw van het katholiek onderwijs, Mieke Van Hecke, in De Standaard en Het Nieuwsblad.Verschillende slachtoffers getuigden in de krant over extreem geweld in katholieke instellingen, bijvoorbeeld tehuizen, scholen of internaten. De feiten zouden zich tot de jaren tachtig voorgedaan hebben. Mieke Van Hecke zegt de oproep tot een onderzoek van kinderpsychiater Peter Adriaenssens te steunen."Onderzoek geeft slachtoffers erkenning en de boodschap dat zoiets nooit meer mag gebeuren. We weten dat er vroeger seksueel grensoverschrijdend gedrag was, maar ook andere vormen van misbruik. Laten we eerst het materiaal verzamelen."Mieke Van Hecke: 'Hopelijk wordt alles in perspectief geplaatst'Van Hecke zegt wel te hopen, "zonder goed te praten wat er is gebeurd" dat alles in perspectief wordt geplaatst. "Hoe ver stonden de kinderrechten? Wat waren de omstandigheden? Laten we ook niet vergeten dat veel kinderen in een warme omgeving zijn opgevangen. Moet elke instelling zich excuseren voor wat verkeerd is gelopen, terwijl er ook veel goeds is gedaan? ", aldus Mieke Van Hecke. Ook Vlaams minister van Welzijn Jo vandeurzen (CD&V) schaart zich achter Adriaenssens' voorstel. (Belga/SD)