Scholen in de steden hebben het steeds moeilijker met een harde kern van moeilijke leerlingen. VKSO vraagt specifieke proefprojecten om hen te begeleiden. "Hen opvangen vergt te veel energie van de gewone scholen. Het gaat hun draagkracht te boven", zegt Van Hecke. Het gaat om een harde kern van onaangepaste leerlingen in achtergestelde stadswijken. Als ze vanwege hun gedrag van school gestuurd worden, komen ze op andere scholen terecht, waar zich hetzelfde herhaalt. Veelal betreft het allochtone jongens van 14, 15 jaar.

Mieke Van Hecke: probleemjongeren maken normale schoolgebeuren onmogelijk

Volgens Van Hecke maken ze het "normale schoolgebeuren onmogelijk" en daarom is een specifieke aanpak nodig. De topvrouw van het katholiek onderwijs vraagt begeleidingsinitiatieven, "ergens tussen onderwijs, welzijn en stedelijk beleid in". De Vlaamse ministers van Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V), en van Onderwijs, Pascal Smet (sp.a), hebben het VSKO laten weten dat ze de problematiek erkennen. Ze laten een inventaris maken van het huidige opvangaanbod.

Pascal Smet: Jongeren 'wegsteken' kan niet de bedoeling zijn
Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) ziet "ruw geschat" vijfhonderd tot duizend echte probleemjongeren die misschien beter tijdelijk uit het normale onderwijs gehaald worden om de gewone scholen te ontlasten. Dat zei hij op de VRT-radio. Het blijft echter absoluut noodzakelijk dat de jongeren "de weg naar de samenleving terugvinden", klonk het.

Begin volgend jaar wil Smet de Vlaamse regering een concreet voorstel voorleggen, "om de blinde vlekken aan te vullen". Of daar extra middelen voor nodig zijn, kon hij nog niet zeggen. Belangrijk is wel dat we "als samenleving in hen blijven investeren", aldus nog de minister. De probleemjongeren wegsteken in een apart circuit kan voor hem niet de bedoeling zijn. (Belga/RDM/EE)

Scholen in de steden hebben het steeds moeilijker met een harde kern van moeilijke leerlingen. VKSO vraagt specifieke proefprojecten om hen te begeleiden. "Hen opvangen vergt te veel energie van de gewone scholen. Het gaat hun draagkracht te boven", zegt Van Hecke. Het gaat om een harde kern van onaangepaste leerlingen in achtergestelde stadswijken. Als ze vanwege hun gedrag van school gestuurd worden, komen ze op andere scholen terecht, waar zich hetzelfde herhaalt. Veelal betreft het allochtone jongens van 14, 15 jaar. Mieke Van Hecke: probleemjongeren maken normale schoolgebeuren onmogelijkVolgens Van Hecke maken ze het "normale schoolgebeuren onmogelijk" en daarom is een specifieke aanpak nodig. De topvrouw van het katholiek onderwijs vraagt begeleidingsinitiatieven, "ergens tussen onderwijs, welzijn en stedelijk beleid in". De Vlaamse ministers van Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V), en van Onderwijs, Pascal Smet (sp.a), hebben het VSKO laten weten dat ze de problematiek erkennen. Ze laten een inventaris maken van het huidige opvangaanbod. Pascal Smet: Jongeren 'wegsteken' kan niet de bedoeling zijn Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) ziet "ruw geschat" vijfhonderd tot duizend echte probleemjongeren die misschien beter tijdelijk uit het normale onderwijs gehaald worden om de gewone scholen te ontlasten. Dat zei hij op de VRT-radio. Het blijft echter absoluut noodzakelijk dat de jongeren "de weg naar de samenleving terugvinden", klonk het. Begin volgend jaar wil Smet de Vlaamse regering een concreet voorstel voorleggen, "om de blinde vlekken aan te vullen". Of daar extra middelen voor nodig zijn, kon hij nog niet zeggen. Belangrijk is wel dat we "als samenleving in hen blijven investeren", aldus nog de minister. De probleemjongeren wegsteken in een apart circuit kan voor hem niet de bedoeling zijn. (Belga/RDM/EE)