Kasteelmoord: André Gyselbrecht drie maanden langer in cel

In de zaak van de kasteelmoord moet André Gyselbrecht drie maanden langer in de cel blijven. Johnny Vanlingen werd onder voorwaarden vrijgelaten.

In de zaak van de kasteelmoord moet André Gyselbrecht drie maanden langer in de cel blijven. Dat heeft de Brugse raadkamer beslist. De dokter uit Ruiselede wordt ervan verdacht de opdrachtgever te zijn voor de moord op zijn schoonzoon Stijn Saelens. Johnny Vanlingen (37) werd onder voorwaarden vrijgelaten.

Sinds februari zit André Gyselbrecht opnieuw in de cel. De schoonvader van het slachtoffer had eerder al een half jaar in voorlopige hechtenis gezeten. De speurders zien hem als de opdrachtgever voor de moord op kasteelheer Stijn Saelens. Gyselbrecht houdt vol dat hij enkel aan zijn vriend Pierre Serry vroeg om Saelens “een lesje te leren”.

Johan Platteau, advocaat van Gyselbrecht, verzette zich fel tegen de nieuwe aanhouding. Zo wraakte hij onderzoeksrechter Gevaert, omdat die partijdig zou zijn geweest. Ook vrijdag bepleitte meester Platteau drie kwartier lang de voorwaardelijke vrijlating van zijn cliënt, opnieuw zonder succes. Binnen twee weken zal dokter Gyselbrecht voor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling verschijnen.

Opvallende aanwezige in het Brugse gerechtsgebouw was Peter Gyselbrecht. De zoon van dokter Gyselbrecht wordt eveneens verdacht van een rol als opdrachtgever voor de moord. “Mijn cliënt was daar om zijn vader te steunen, hij hoopte dat de raadkamer onmiddellijk uitspraak zou doen”, vertelt meester Vincent Vereecke. “Hij wilde ook even spreken en overleggen met de advocaat van zijn vader. Het is duidelijk dat hij zich heel betrokken voelt bij de situatie waarin zijn vader zich bevindt.” Over het aandeel van Peter Gyselbrecht zelf, is meester Vereecke duidelijk. “Hij heeft er helemaal niets
mee te maken. Ik hoop en reken zelfs op een buitenvervolgingstelling voor mijn cliënt.”

Johnny Vanlingen onder voorwaarden vrij

De Brugse raadkamer besliste ook Johnny Vanlingen (37) onder voorwaarden vrij te laten. Het parket tekende onmiddellijk beroep aan, waardoor de Limburger nog zeker twee weken in de cel blijft. Vanlingen wordt ervan verdacht de auto te hebben geleverd voor de uitvoerders van de moord.

Johnny Vanlingen zit ondertussen zeven maanden in voorhechtenis. De autohandelaar kwam in het vizier van de speurders door zijn contacten met Tinus van Wesenbeeck. Die Nederlander wordt gezien als een mogelijke tussenpersoon bij het beramen van de moord op kasteelheer Stijn Saelens. Zowel Vanlingen als Van Wesenbeeck ontkennen hun betrokkenheid in alle toonaarden.

Voor de verdediging is het duidelijk dat de Limburgse autohandelaar onschuldig in de cel zit. “Men houdt hem nu vast op basis van contacten met het crimineel milieu”, stelt advocaat Sven Mary. “De procureur heeft vandaag gewoon niet geantwoord op een aantal elementen die we in onze conclusies naar voor brachten. Ik wil met deze zaak desnoods morgen naar assisen gaan.”

Anonieme informatie

Een groot deel van de aanwijzingen tegen Vanlingen steunt op anonieme informatie. Dat is al sinds de aanhouding van Vanlingen een doorn in het oog van advocate Natascha Bielen. “Ik heb al zeven maanden geleden om een confrontatie gevraagd met die persoon. Nu hebben we daar opnieuw op aangedrongen. Ik wil trouwens nog wel eens zien of die persoon effectief zou komen”, aldus Bielen. “Al die anonieme info over wagens en wapens is trouwens al objectief weerlegd in het dossier”, voegt meester Mary eraan toe.

De raadkamer hield rekening met de argumenten van de verdediging en besliste Johnny Vanlingen onder voorwaarden vrij te laten. Door het beroep van het parket blijft de Limburger voorlopig in de cel. Binnen twee weken zal de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling zich over de verdere aanhouding uitspreken.

Drie weken geleden speelde hetzelfde scenario zich af voor Tinus van Wesenbeeck. In zijn geval besliste de KI toch om zijn aanhouding met drie maanden te verlengen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content