Karel De Gucht waarschuwt: ‘Blamage dreigt voor Michel als hij niet snel Eurocommissaris voordraagt’

Karel De Gucht © belga
Kamiel Vermeylen

Nog vijf dagen heeft de federale regering om een nieuwe kandidaat-eurocommissaris voor te dragen. Hoewel de deadline niet-bindend is, benadrukt Karel De Gucht dat ons land maar beter snel schakelt. ‘Een regelrechte blamage voor Charles Michel dreigt’, zegt de voormalige Eurocommissaris voor Handel aan Knack.

Voormalig eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) roept op om snel te handelen. Net zoals Europarlementslid Kris Peeters (CD&V) waarschuwt De Gucht dat België een belangrijke portefeuille kan mislopen wanneer ons land de informele deadline niet respecteert.

‘Vijf jaar geleden hebben we ook lang gewacht. Er was toen sprake van dat Marianne Thyssen de portefeuille van Concurrentie zou toebedeeld krijgen, maar uiteindelijk moest ze het stellen met de bevoegdheden Werk & Sociale Zaken. Hoewel ze heeft haar taken enorm goed heeft vervuld, moest ze het toch met minder middelen stellen omdat haar portefeuille geen kernbevoegdheden van de Europese Unie omvatte’, aldus De Gucht.

Toch is de Open VLD’er optimistisch. ‘Ik kan me niet voorstellen dat Charles Michel, toekomstig voorzitter van de Europese Raad, een deadline van staatshoofden en regeringsleiders niet eerbiedigt. Dat zou een regelrechte blamage betekenen voor wanneer hij op 1 december zijn nieuwe functie aanvat’, zegt De Gucht.

Op apegapen

De Europese staatshoofden en regeringsleiders verwachten dat alle lidstaten – op het Verenigd Koninkrijk na – tegen 26 augustus een nieuwe kandidaat-Eurocommissaris naar voor schuiven. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gaat met die kandidaten aan de slag en kent hen elk een bepaalde portefeuille toe.

In september vinden vervolgens individuele hoorzittingen in het Europees Parlement plaats waarbij de kennis, ervaring en het politieke verleden van de kandidaten op de rooster wordt gelegd. Tot slot geeft het Europees Parlement in oktober al dan niet haar fiat voor de voltallige Commissie. Mits goedkeuring gaat die op 1 november voor vijf jaar aan de slag.

België is een van de vier Europese lidstaten die momenteel nog geen kandidaat heeft voorgedragen. Doorgaans past de benoeming van de eurocommissaris binnen de federale regeringsonderhandelingen en de daarbij horende verdeling van de ministerposten. Maar omdat de regeringsformatie momenteel op apegapen ligt en de huidige federale regering geen meerderheid geniet in het parlement, dreigt België de streefdatum niet te zullen halen.

Sommige media melden dat premier Charles Michel ook de voorzitters van de oppositiepartijen raadpleegt om de legitimiteit van de benoeming te vergroten. Maar tot op heden zijn nog niet alle partijvoorzitters over de kwestie geconsulteerd. Ondanks het feit dat de gesprekken binnen regeringskringen al een tijdlang aan de gang zijn, lijkt de beslissing dus niet voor de komende dagen, tenminste als Michel daadwerkelijk rekening houdt met de oppositiepartijen.

Voor de functie circuleren nu al enkele weken dezelfde namen. Naast minister van Defensie en Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) worden ook Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten, europarlementslid Kris Peeters (CD&V) en federaal minister van Begroting Sophie Wilmes (MR). Eventueel zou Marianne Thyssen enkele maanden langer op post kunnen blijven in afwachting van een nieuwe kandidaat, maar dat is in het verleden van de Europese Commissie nog nooit gebeurd.

Deze landen droegen al een kandidaat-Commissaris voor:

Bulgarije: Mariya Gabriel

Cyprus: Stella Kyriakides

Denemarken: Margrethe Vestager

Duitsland: Ursula von der Leyen

Estland: Kadri Simson

Finland: Jutta Urpilainen

Griekenland: Margaritas Schinas

Hongarije: László Trócsányi

Ierland: Phil Hogan

Letland: Valdis Dombrovskis

Litouwen: Virginijus Sinkevicius

Luxemburg: Nicolas Schmit

Malta: Helena Dalli

Nederland: Frans Timmermans

Oostenrijk: Johannes Hahn

Polen: Krzysztof Szczerski

Portugal: Pedro Marques

Roemenië: Dan Nica of Rovana Plumb

Slovenië: Janez Lenarcic

Slowakije: Maro¨ ¦efcovic

Spanje: Josep Borrell

Tsjechië: Vera Jourouva

Deze landen talmen nog:

BELGIË

Frankrijk

Italië

Kroatië

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content