Vanuit Madrid kwam er afgelopen weekend kritiek op uitspraken van vicepremier Jan Jambon (N-VA). Die had vraagtekens geplaatst bij het opsluiten van Catalaanse regeringsleden, de overname van het Catalaanse bestuur door Madrid en het politiegeweld op de dag van het referendum.

Jambon wil dat Europa een 'oordeel' velt. Gewezen minister van Buitenlandse Zaken De Gucht deelt die mening. Hij vindt niet dat de Belgische regering zich moet laten leiden door de boosheid van Spanje, maar evenmin dat ze 'haantje de voorste' moet spelen met politieke uitspraken over de kwestie. 'Wij zitten immers al met het probleem', verwijst De Gucht naar de aanwezigheid van de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ex-ministers in ons land. Maar wat de uitspraken van minister Jambon betreft, 'kan ik alleen zeggen dat ik het daarmee eens ben'.

Zo vindt De Gucht dat Europa duidelijk moet zeggen dat er vragen rijzen bij de straffen tot dertig jaar die in Spanje voorzien zijn voor de misdrijven die Puigdemont en co worden aangewreven, maar ook dat het niet zo voor de hand ligt verkozen politici achter de tralies te stoppen.

'Ik vind dit geen normaal functioneren van een democratie', luidt het. Wat de huidige procedure betreft, benadrukt De Gucht dat het om een gerechtelijke procedure gaat waarover de regering zich niet kan en mag uitspreken.

Vanuit Madrid kwam er afgelopen weekend kritiek op uitspraken van vicepremier Jan Jambon (N-VA). Die had vraagtekens geplaatst bij het opsluiten van Catalaanse regeringsleden, de overname van het Catalaanse bestuur door Madrid en het politiegeweld op de dag van het referendum. Jambon wil dat Europa een 'oordeel' velt. Gewezen minister van Buitenlandse Zaken De Gucht deelt die mening. Hij vindt niet dat de Belgische regering zich moet laten leiden door de boosheid van Spanje, maar evenmin dat ze 'haantje de voorste' moet spelen met politieke uitspraken over de kwestie. 'Wij zitten immers al met het probleem', verwijst De Gucht naar de aanwezigheid van de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ex-ministers in ons land. Maar wat de uitspraken van minister Jambon betreft, 'kan ik alleen zeggen dat ik het daarmee eens ben'. Zo vindt De Gucht dat Europa duidelijk moet zeggen dat er vragen rijzen bij de straffen tot dertig jaar die in Spanje voorzien zijn voor de misdrijven die Puigdemont en co worden aangewreven, maar ook dat het niet zo voor de hand ligt verkozen politici achter de tralies te stoppen. 'Ik vind dit geen normaal functioneren van een democratie', luidt het. Wat de huidige procedure betreft, benadrukt De Gucht dat het om een gerechtelijke procedure gaat waarover de regering zich niet kan en mag uitspreken.