Danneels doet die opmerkelijke uitspraak in een interview met De Tijd en L'Echo. Opmerkelijk: aartsbisschop André-Joseph Léonard treedt Danneels bij.

Andere naam

Danneels voegt er wel aan toe dat het voor de kerk niet om het echte huwelijk gaat, zoals dat tussen man en vrouw. "Dus moet je een andere naam in het woordenboek plaatsen", zegt hij. "Maar dat het wettelijk is, dat men het wettelijk legitiem kan doen, daar heeft de kerk niets over te zeggen."

Volgens Danneels denkt de Kerk tegenwoordig genuanceerder, zonder zich nog blind te staren op morele principes. "Je mag een mens toch niet vereenzelvigen met zijn geaardheid? Ik denk dat er binnen het denken van de Kerk een duidelijke evolutie is. Ook tegenover mensen die zelfmoord plegen, bijvoorbeeld."

Léonard akkoord

Opvallend is dat aartsbisschop André-Joseph Léonard kardinaal Danneels bijtreedt. Volgens Jeroen Moens, woordvoerder van het aartsbisdom, heeft Léonard geen enkel bezwaar tegen de wettelijke verbintenis tussen homo's. "Maar hij wil het geen huwelijk noemen", laat hij weten.

Voor de kerk is het huwelijk namelijk enkel en alleen bedoeld voor een man en een vrouw, en niet voor twee mensen van hetzelfde geslacht. "Laat ons zeggen dat Monseigneur Léonard een homoverbintenis onderschrijft", aldus Moens. (Belga/TV)

Danneels doet die opmerkelijke uitspraak in een interview met De Tijd en L'Echo. Opmerkelijk: aartsbisschop André-Joseph Léonard treedt Danneels bij.Andere naam Danneels voegt er wel aan toe dat het voor de kerk niet om het echte huwelijk gaat, zoals dat tussen man en vrouw. "Dus moet je een andere naam in het woordenboek plaatsen", zegt hij. "Maar dat het wettelijk is, dat men het wettelijk legitiem kan doen, daar heeft de kerk niets over te zeggen." Volgens Danneels denkt de Kerk tegenwoordig genuanceerder, zonder zich nog blind te staren op morele principes. "Je mag een mens toch niet vereenzelvigen met zijn geaardheid? Ik denk dat er binnen het denken van de Kerk een duidelijke evolutie is. Ook tegenover mensen die zelfmoord plegen, bijvoorbeeld."Léonard akkoord Opvallend is dat aartsbisschop André-Joseph Léonard kardinaal Danneels bijtreedt. Volgens Jeroen Moens, woordvoerder van het aartsbisdom, heeft Léonard geen enkel bezwaar tegen de wettelijke verbintenis tussen homo's. "Maar hij wil het geen huwelijk noemen", laat hij weten. Voor de kerk is het huwelijk namelijk enkel en alleen bedoeld voor een man en een vrouw, en niet voor twee mensen van hetzelfde geslacht. "Laat ons zeggen dat Monseigneur Léonard een homoverbintenis onderschrijft", aldus Moens. (Belga/TV)