Kamerlid Marie-Martine Schyns (CDH) volgt Marie-Dominique Simonet (CDH) op als minister van Leerplichtonderwijs in de Franse gemeenschap. Dat heeft CDH-voorzitter Benoît Lutgen bekendgemaakt. Simonet nam eerder deze week ontslag nadat bij haar kanker was vastgesteld.

De 36-jarige Schyns zetelt sinds eind 2011 in de Kamer. Tussen 2008 en 2010 was dat ook al het geval. Daarnaast is ze gemeenteraadslid in Herve, in de provincie Luik, waar ze van 2000 tot 2010 schepen van Cultuur was. Schyns is romaniste van opleiding en is voorzitster van een oudervereniging, maar gaf vooral gedurende tien jaar les in de humaniora en het technisch onderwijs. Haar zitje in de Kamer wordt
overgenomen door Benoit Drèze. Het 55-jarige Luiks gemeenteraadslid zetelde tussen 2004 en 2007 al in de Kamer.

De 53-jarige Simonet, die zaterdag eveneens naar het partijhoofdkwartier in de Tweekerkenstraat was afgezakt, kondigde haar ontslag aan. Dat zal ingaan vanaf 17 juli, wanneer haar vertrek wordt geformaliseerd in de plenaire vergadering van het parlement van de Franse gemeenschap. Naast Leerplichtonderwijs maakte ook Sociale Promotie deel uit van haar portefeuille.

Strijd tegen schooluitval

Schyns wil de methode van haar voorgangster voortzetten, namelijk "werken met de basis en ervaring vanuit het terrein laten opstijgen". De strijd tegen de schooluitval en aandacht voor alle onderdelen van het onderwijs, technisch en beroeps in het bijzonder, zullen haar andere beleidsassen vormen. Voor het delicate dossier van de inschrijvingen, vroeg Schyns wat studietijd.

"Terwijl voor de studenten de blokperiode achter de rug ligt, is die van mij nu aangebroken. Ik ga studeren en geef rendez-vous bij de start van het nieuwe schooljaar", luidde het.

Joëlle Milquet

De geruchten dat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet Simonet zou opvolgen, bleken net zoals Milquet zelf beweerde, ongegrond. "Er is genoeg talent binnen de partij", zei ze. (Belga/AVE)

Kamerlid Marie-Martine Schyns (CDH) volgt Marie-Dominique Simonet (CDH) op als minister van Leerplichtonderwijs in de Franse gemeenschap. Dat heeft CDH-voorzitter Benoît Lutgen bekendgemaakt. Simonet nam eerder deze week ontslag nadat bij haar kanker was vastgesteld. De 36-jarige Schyns zetelt sinds eind 2011 in de Kamer. Tussen 2008 en 2010 was dat ook al het geval. Daarnaast is ze gemeenteraadslid in Herve, in de provincie Luik, waar ze van 2000 tot 2010 schepen van Cultuur was. Schyns is romaniste van opleiding en is voorzitster van een oudervereniging, maar gaf vooral gedurende tien jaar les in de humaniora en het technisch onderwijs. Haar zitje in de Kamer wordt overgenomen door Benoit Drèze. Het 55-jarige Luiks gemeenteraadslid zetelde tussen 2004 en 2007 al in de Kamer. De 53-jarige Simonet, die zaterdag eveneens naar het partijhoofdkwartier in de Tweekerkenstraat was afgezakt, kondigde haar ontslag aan. Dat zal ingaan vanaf 17 juli, wanneer haar vertrek wordt geformaliseerd in de plenaire vergadering van het parlement van de Franse gemeenschap. Naast Leerplichtonderwijs maakte ook Sociale Promotie deel uit van haar portefeuille. Strijd tegen schooluitvalSchyns wil de methode van haar voorgangster voortzetten, namelijk "werken met de basis en ervaring vanuit het terrein laten opstijgen". De strijd tegen de schooluitval en aandacht voor alle onderdelen van het onderwijs, technisch en beroeps in het bijzonder, zullen haar andere beleidsassen vormen. Voor het delicate dossier van de inschrijvingen, vroeg Schyns wat studietijd. "Terwijl voor de studenten de blokperiode achter de rug ligt, is die van mij nu aangebroken. Ik ga studeren en geef rendez-vous bij de start van het nieuwe schooljaar", luidde het. Joëlle MilquetDe geruchten dat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet Simonet zou opvolgen, bleken net zoals Milquet zelf beweerde, ongegrond. "Er is genoeg talent binnen de partij", zei ze. (Belga/AVE)