Kamerleden verdienen ook in 2013 vijf procent minder

© Belga

De leden van de Kamer zullen het ook volgend jaar met vijf procent minder loon moeten stellen.

De leden van de Kamer zullen het ook volgend jaar met vijf procent minder loon moeten stellen. De begroting van de Kamer voor 2013 – die groen licht kreeg in de commissie Comptabiliteit – trekt de maatregel van 2012 door.

De federale parlementsleden dringen echter per brief aan op een gelijkaardige ingreep in de regionale assemblees. Tegen de achtergrond van de aanslepende economische crisis besloot het federale parlement dit jaar een loonsverlaging van vijf procent door te voeren voor alle leden. Ook de extra vergoedingen voor speciale functies gingen met vijftien tot twintig procent omlaag.

De ingreep wordt nu doorgetrokken in de Kamerbegroting voor volgend jaar. Het ontwerp kreeg al groen licht van de commissie Comptabiliteit, maar helemaal zeker lijkt de loonsverlaging nog niet. Er vertrekt immers ook een brief naar de deelstaatparlementen met de vraag om de zaken “wat op elkaar af te stemmen”.

Voor sommige fracties is die regionale solidariteit een voorwaarde, zo valt nog te horen. Het Waalse parlement deed ook dit jaar al mee, maar met name het Vlaams Parlement hield de boot af. In een brief aan zijn Vlaamse collega Jan Peumans vraagt Kamervoorzitter André Flahaut nu of een gezamenlijke inspanning volgend jaar wel mogelijk is.

Bedoeling is nog dat de commissie Reglement zich in januari ook buigt over het voortbestaan van de speciale functies – zoals voorzitters, secretarissen en questoren – om te kijken of ook daar nog in gesnoeid kan worden.

Vlaams Parlement volgt voorbeeld Kamer vermoedelijk niet op

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans bevestigt ondertussen dat hij de brief van Kamervoorzitter Flahaut ontvangen heeft. “We zullen die brief behandelen, maar wij werken als parlement autonoom. Het Vlaams Parlement beslist daar dus zelf over en is niet ondergeschikt aan het federale parlement.”

Peumans wijst ook op de benchmarkstudie die het Vlaams Parlement heeft laten uitvoeren over de lonen en vergoedingen van de Vlaamse volksvertegenwoordigers. “Daaruit blijkt er weinig wordt afgeweken van de privé en van andere parlementen. We hebben toen ook beslist om niet aan die vergoedingen te raken. Enkel voor de gemeenschapssenatoren hebben we toen beslist om het loonverlies van 5 procent te compenseren”, aldus Peumans. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content