Kamercommissie stemt in met verlenging Doel 1 en 2, zonder garantie van Electrabel

© Belga

De federale oppositie heeft – tevergeefs – geprobeerd om van energieminister Marie-Christine Marghem (MR) de garantie te krijgen dat Electrabel geen schadevergoeding krijgt als het misloopt met de omstreden wettekst die de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 1 en 2 mogelijk moet maken. De meerderheid keurde het wetsontwerp in commissie goed.

Na opnieuw een marathonsessie keurde de Kamercommissie in de vroege uurtjes van woensdag het wetsontwerp goed, meerderheid tegen oppositie, tien stemmen voor, vier tegen.

Groenen, socialisten en cdH hadden voordien nog een heleboel vragen bij de juridische kwaliteit van het wetsontwerp van minister Marie-Christine Marghem over de verlenging van Doel 1 en 2. Ze vrezen dat Electrabel, in een nog te onderhandelen conventie over de nucleaire rente, een clausule zal afdwingen waardoor het energiebedrijf sowieso verzekerd is van een schadevergoeding indien er juridische problemen zouden opduiken.

700 miljoen?

“Dat zou betekenen dat de Belgische staat een schadevergoeding zou betalen naar aanleiding van eigen juridische fouten”, aldus Groen-Kamerlid Kristof Calvo. En dat prijskaartje zou stevig kunnen oplopen, want Electrabel verwacht dat het noodzakelijke onderhoudswerk aan de verouderde kerncentrales zowat 700 miljoen euro zal kosten.

Volgens de meerderheid is het echter nog te vroeg om al te discussiëren over eventuele garanties. De conventie met Electrabel zal pas deze zomer getekend worden na goedkeuring van een wetsontwerp dat die onderhandelingen moet omkaderen, stelde Marghem met steun van N-VA en CD&V. Het zou dus “niet wijs” zijn dat de minister zich vandaag al uitspreekt, argumenteerde CD&V-Kamerlid Leen Dierick. Dat zou haar onderhandelingspositie net ondermijnen. “Het is niet het moment om daarover te spreken, dat moet in een ruimere context bekeken worden”, zei ook Marghem.

Bevoorrading

Maar daar was de oppositie het dus niet mee eens. Volgens de groenen zou het uitblijven van garanties net “de grote poort openzetten” voor Electrabel. Een dergelijke clausule nu al uitsluiten, zou de Belgische staat volgens hen dan weer in een sterkere positie plaatsen.

De twee kerncentrales zouden normaal gezien dit jaar de deuren sluiten, maar het wetsontwerp van Marghem moet het mogelijk maken om beide centrales tien jaar langer open te houden.

Zowel Marghem als minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) benadrukten nogmaals dat het verlengen van de levensduur van de kerncentrales noodzakelijk is om vanaf komende winter de bevoorradingszekerheid te garanderen. Maar de oppositie verwerpt dat argument en stelt dat de procedure voor het heropstarten van Doel 1 sowieso niet kan afgerond worden voor komende winter.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content