Kamercommissie komt vervroegd bijeen over uitwijzingen Afghanistan en Wit-Rusland

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). © belga

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken komt vervroegd samen over ‘de urgente kwestie van de terugkeer naar Afghanistan’ en de extra Europese Raadsvergadering van de ministers van Binnenlandse Zaken volgende week over de situatie aan de Wit-Russische grens.

Kamerlid Theo Francken (N-VA) had dat donderdagochtend gevraagd in een brief gericht aan commissievoorzitter Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). Francken tweette later op de dag dat de extra commissie er dus komt, nog voor het einde van het reces.

De kwestie van de uitwijzingen naar Afghanistan beroert al enkele dagen de gemoederen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) schreef vorige week nog, ­samen met zijn collega’s van Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Griekenland en Nederland een brief naar de Europese Commissie waarin ze onder meer vragen dat de ­gedwongen terugkeer van ­afge­wezen asielzoekers een optie zou blijven. Groen en Ecolo reageerden misnoegd op de brief en vragen om geen gedwongen uitwijzingen naar Afghanistan meer te doen. En eerder reageerde ook de PS al misnoegd dat Mahdi de brief ondertekende zonder overleg binnen de regering.

Wit-Rusland – Litouwen

Wat betreft de situatie aan de Wit-Russische grens: de laatste tijd zijn er bijzonder veel illegale grensoverschrijdingen van Wit-Rusland naar Litouwen, aan de grens met Europa. Het vermoeden bestaat dat dat gebeurt met medeweten van de Wit-Russische autoriteiten. De Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko heeft er in het verleden openlijk mee gedreigd mensen uit landen als Irak, Afghanistan of Syrië de grens over te laten als reactie op de EU-sancties die zijn land opgelegd kreeg.

‘Beide zaken dienen besproken te worden en kunnen niet wachten tot september’, zei Francken donderdag in de brief gericht aan de voorzitter van de Commissie Binnenlandse Zaken. Hij vroeg om die vervroegd bijeen te roepen. De Kamer is momenteel in reces, waardoor er geen zittingen plaatsvinden. Francken tweette later donderdag dat de extra commissie er komt. ‘Er komt op mijn vraag asap extra Kamercommissie Binnenlandse Zaken over Afghanistan en Wit-Rusland. Zo hoort het, parlementaire controle en debat zijn cruciaal in een democratie’, aldus nog Kamerlid Francken.

Partner Content