De Kamer heeft donderdag zoals verwacht de vraag van het Vlaams Belang en Lijst Dedecker verworpen om hun wetsvoorstellen over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde bij hoogdringendheid te behandelen.

De N-VA had eerder aangegeven dat ze de koninklijke verduidelijkingsmissie van haar voorzitter Bart De Wever niet wilde dwarsbomen en de hoogdringendheid niet zou goedkeuren. De N-VA-fractie onthield zich donderdag tijdens de stemming.

Fractieleider Jan Jambon herhaalde tijdens het debat wel dat de parlementaire weg zal bewandeld worden als na afloop van de missie van De Wever een oplossing voor de kwestie niet mogelijk blijkt.

Ook de andere Vlaamse partijen maakten tijdens het afgelopen weekeinde bekend dat ze geen steun zouden verlenen. CD&V, SP.A, Open VLD en Groen! stemden donderdag tegen, net als de Franstalige partijen.

Eisen N-VA

Tijdens een debat over de politieke toestand somde N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon de eisen van zijn partij op om in een regering te stappen.

Hij vermeldde een Copernicaanse omwenteling op communautair vlak (waarbij het zwaartepunt naar de deelstaten verschuift), het budgettair orde op zaken stellen, een verstrenging van het asiel- en migratiebeleid, een hervorming van Justitie en de sociale
zekerheid, en een splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.

De Kamer heeft donderdag zoals verwacht de vraag van het Vlaams Belang en Lijst Dedecker verworpen om hun wetsvoorstellen over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde bij hoogdringendheid te behandelen.De N-VA had eerder aangegeven dat ze de koninklijke verduidelijkingsmissie van haar voorzitter Bart De Wever niet wilde dwarsbomen en de hoogdringendheid niet zou goedkeuren. De N-VA-fractie onthield zich donderdag tijdens de stemming.Fractieleider Jan Jambon herhaalde tijdens het debat wel dat de parlementaire weg zal bewandeld worden als na afloop van de missie van De Wever een oplossing voor de kwestie niet mogelijk blijkt. Ook de andere Vlaamse partijen maakten tijdens het afgelopen weekeinde bekend dat ze geen steun zouden verlenen. CD&V, SP.A, Open VLD en Groen! stemden donderdag tegen, net als de Franstalige partijen.Eisen N-VA Tijdens een debat over de politieke toestand somde N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon de eisen van zijn partij op om in een regering te stappen. Hij vermeldde een Copernicaanse omwenteling op communautair vlak (waarbij het zwaartepunt naar de deelstaten verschuift), het budgettair orde op zaken stellen, een verstrenging van het asiel- en migratiebeleid, een hervorming van Justitie en de sociale zekerheid, en een splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.