De plenaire Kamer heeft donderdag vrijwel unaniem het wetsvoorstel goedgekeurd dat het dragen van kledij verbiedt die de identificatie van personen in het openbaar onmogelijk maakt.

Concreet legt het MR-wetsvoorstel straffen op voor het dragen van kleding die het gezicht volledig of gedeeltelijk bedekt (carnavalskledij uitgezonderd).

Er wordt vooral gemikt op de boerka, een allesverhullend kledingstuk voor moslimvrouwen.

Op overtredingen staan boetes van 15 tot 25 euro en gevangenisstraffen van één tot zeven dagen.

Het wetsvoorstel werd vrijwel unaniem goedgekeurd. Bij de SP.A waren er twee onthoudingen. Kamerlid Bruno Tuybens onthield zich omdat het verbod volgens hem wel eens de discriminatie van vrouwen zou kunnen versterken.

Voorts meent Tuybens dat het recht op vrijheid van meningsuiting absoluut is en slechts in zeer uitzonderlijke omstandigheden kan
worden ingeperkt.

Mogelijk nog evocatie in de Senaat

Ondanks de goedkeuring zal het boerkaverbod in België mogelijk nog niet voor meteen zijn.

In de Senaat zouden Open VLD en CD&V de tekst willen evoceren (naar zich toe trekken) om ze nog eens grondig te onderzoeken.

Volgens Open VLD heeft dat niets te maken met de inhoud, wel met de kwaliteit van de tekst, die mogelijk op kritiek van Europa kan stoten.

Als de wettekst efectief geëvoceerd wordt door de Senaat geraakt hij deze legislatuur niet tijdig meer goedgekeurd.

De toekomstige meerderheid kan de tekst na de verkiezingen nog wel heropvissen.

De plenaire Kamer heeft donderdag vrijwel unaniem het wetsvoorstel goedgekeurd dat het dragen van kledij verbiedt die de identificatie van personen in het openbaar onmogelijk maakt.Concreet legt het MR-wetsvoorstel straffen op voor het dragen van kleding die het gezicht volledig of gedeeltelijk bedekt (carnavalskledij uitgezonderd). Er wordt vooral gemikt op de boerka, een allesverhullend kledingstuk voor moslimvrouwen.Op overtredingen staan boetes van 15 tot 25 euro en gevangenisstraffen van één tot zeven dagen. Het wetsvoorstel werd vrijwel unaniem goedgekeurd. Bij de SP.A waren er twee onthoudingen. Kamerlid Bruno Tuybens onthield zich omdat het verbod volgens hem wel eens de discriminatie van vrouwen zou kunnen versterken.Voorts meent Tuybens dat het recht op vrijheid van meningsuiting absoluut is en slechts in zeer uitzonderlijke omstandigheden kan worden ingeperkt.Mogelijk nog evocatie in de SenaatOndanks de goedkeuring zal het boerkaverbod in België mogelijk nog niet voor meteen zijn.In de Senaat zouden Open VLD en CD&V de tekst willen evoceren (naar zich toe trekken) om ze nog eens grondig te onderzoeken.Volgens Open VLD heeft dat niets te maken met de inhoud, wel met de kwaliteit van de tekst, die mogelijk op kritiek van Europa kan stoten.Als de wettekst efectief geëvoceerd wordt door de Senaat geraakt hij deze legislatuur niet tijdig meer goedgekeurd. De toekomstige meerderheid kan de tekst na de verkiezingen nog wel heropvissen.