Kagame en Michel bespreken nieuw bilateraal samenwerkingsprogramma

05/06/18 om 04:27 - Bijgewerkt om 04:27

Bron: Belga

Charles Michel en de Rwandese president Paul Kagame hebben maandagavond de bilaterale relaties besproken tussen België en Rwanda. Dat is in de kringen van de premier vernomen. Aanzet is het nieuw meerjarig indicatief samenwerkingsprogramma (ISP) dat momenteel opnieuw onderhandeld wordt.

Kagame en Michel bespreken nieuw bilateraal samenwerkingsprogramma

© Reuters

De onderhandelingen over het ISP begonnen met een bezoek van een Belgische delegatie aan Rwanda. 'Alles verloopt eerder goed", klonk het daarover bij de premier. Doel is het volgende samenwerkingsprogramma begin 2019 in de steigers te zetten. Tegen dan moeten de sectoren bepaald worden waar nood is aan samenwerking, en 'waar België een meerwaarde kan betekenen'.

Het dichtbevolkte Oost-Afrikaanse land ontwikkelde zich 'spectaculair' sinds de genocide en de burgeroorlog in 1994, zegt de Wereldbank, die er vooral de energie-, landbouw- en transportsector ondersteunt. Maar Paul Kagame, die in augustus 2017 voor een derde termijn verkozen werd, wordt regelmatig beschuldigd van het inperken van de vrije meningsuiting en het muilkorven van de oppositie.

Kagame kwam aan de macht na de genocide, waarbij tussen april en juli 1994 800.000 doden vielen, vooral onder de tutsi-minderheid. De Rwandese president woont dinsdag en woensdag de Europese Ontwikkelingsdagen bij in Brussel. Koning Filip ontvangt hem dinsdag.

Onze partners