Kabinetsmedewerker Financiën opnieuw geafficheerd als cursist fiscaliteit

Johan Van Overtveldt © belga
Simon Demeulemeester

Een kabinetsmedewerker van Financiën liet gisteren aan Knack weten geen cursussen meer te willen geven over fiscale wetgeving bij Practicali, maar staat opnieuw geafficheerd als lesgever. Deze keer bij een ander bureau.

‘De grootste hervorming van de btw-regels van de afgelopen decennia.’ Zo noemt KennisAteliers een btw-hervorming die op vrijdag 30 maart voor een eerste keer is goedgekeurd op de ministerraad. KennisAteliers organiseert cursussen over fiscaliteit, accountancy en vennootschapsrecht. Voor deze cursus heef het twee docenten ingeschakeld: Tim Van Sant en Rob Van Den Plas. Die eerste is btw-expert op het kabinet van het ministerie van Financiën.

Gisteren liet Van Sant nochtans weten dat hij geen privécursussen meer wil geven aan Practicali, nadat Knack al voor de tweede maal had geschreven dat hij voor dat bureau zou optreden als lesgever. Practicali is ook een bureau dat cursussen verzorgt over fiscaliteit. Cursisten die er een opleiding volgden, noemen die heel degelijk, professioneel en kwalitatief hoogstaand.

Het is u003cemu003enot doneu003c/emu003e voor kabinetsmedewerkers om, betaald of onbetaald, lezingen te geven over de stand van zaken van wetgevend werk.

Luk Van Biesen (Open VLD)

Toch wekt de werkwijze van Practicali wrevel op – zowel bij concurrenten als bij parlementsleden en bij de Koninklijke Vereniging van Accountants en Boekhouders van België (KVABB). Er zijn namelijk twee zaken opmerkelijk aan dit bureau, zo schreef Knack al in februari van vorig jaar: het is in handen van een ex-ambtenaar bij Financiën en twee ambtenaren die er nog in dienst zijn. Daarnaast treden kabinetsmedewerkers van de minister van Financiën er op als lesgevers.

Over dergelijk bijklussen met voorkennis – de cursussen gaan soms over wetgeving die nog niet definitief is goedgekeurd, laat staan gepubliceerd – zei Ludo Van den Bossche van de KVABB eerder in Knack: ‘Andere organisaties met bronnen bij de administratie gaan daar doorgaans correct mee om. Bij Practicali ligt het er wel heel dik op dat ze een heel netwerk hebben.’

Ook bij de jongste Practicali-cursus werden vragen gesteld. Van Sant zou voor Practicali in mei en juni les geven over de fiscale aftrekbaarheid van onder meer renovatie van professioneel vastgoed. Die is mogelijk vanaf 1 oktober 2018 en zal volgens Practicali ‘een aanzienlijke kostenvermindering’ betekenen. De uitnodiging voor die cursus kwam op vrijdag 30 maart binnen via e-mail. Volgens Het Nieuwsblad werden deze cursussen zelfs al op 27 maart aangekondigd.

Opvallende timing, want het wetsontwerp daarover werd pas op vrijdag 30 maart in een eerste lezing goedgekeurd door de ministerraad. Dan is wetgeving verre van definitief, want eerst de Raad van State, daarna nog eens de ministerraad en ten slotte het parlement moeten er zich dan nog over buigen. ‘Het is bijzonder raar dat dit opnieuw gebeurt,’ reageerde Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen deze week in Knack. Hij benadrukte dat parlementsleden de primeur zouden moeten krijgen. Ambtenaren of kabinetsleden mogen best lesgeven op seminaries, meent Van Biesen. ‘Maar het is not done voor kabinetsmedewerkers om, betaald of onbetaald, lezingen te geven over de stand van zaken van wetgevend werk.’

Oppositielid Dirk Van der Maelen (SP.A) vroeg minister Van Overtveldt (N-VA) orde op zaken te stellen op zijn kabinet. ‘Hij moet alle banden met Practicali doorknippen. Daarnaast moet er ook een onderzoek komen van de gemeenschappelijke interne auditdienst van de federale overheid. Liever vandaag dan morgen.’

‘Cursus is nooit ingepland’

Tim Van Sant reageerde via de woordvoerder van minister Johan Van Overtveldt. Hij liet weten dat de cursus ‘nooit is ingepland’. Bovendien zou hij ‘aan Practicali gevraagd hebben zijn naam van hun website te halen en hem niet langer als gastspreker in te plannen voor cursussen.’

Een dag later, vandaag 4 april, stuurt KennisAteliers een uitnodiging over hetzelfde thema (intekenprijs: € 210 (excl. BTW)). Ook hier staat Tim Van Sant geafficheerd als docent.

Bij het kabinet-Van Overtveldt is men van die nieuwe lezingenreeks nog niet op de hoogte. Woordvoerder Ferry Comhair benadrukt dat het absoluut niet kan dat kabinetsmedewerkers lezingen geven over wetgeving op het moment dat die nog niet is goedgekeurd. ‘Dat zou inderdaad voorkennis betekenen. Maar dat is hier niet het geval. De uitnodigingen werden ervoor gestuurd. Dat is ongelukkig en aangezien de cursus nooit werd ingepland, een bijkomende reden voor onze medewerker om niet meer met Practicali samen te werken.’ De lezingen zelf zouden gehouden worden om een moment waarop iedereen in de sector al grosso modo weet wat er in de wet zal staan, aldus Comhair.

Het kabinet-Van Overtveldt is vragende partij voor heldere, uniforme regels terzake. ‘Die is er niet,’ zegt Comhair. ‘Onze medewerker moet wel, als gedetacheerde ambtenaar, voor dergelijke activiteiten bij de directie van de overheidsdienst de goedkeuring vragen. Er is ook niets op tegen dat adviseurs dergelijke toelichtingen gaan geven. Het gebeurt dan ook door medewerkers van andere kabinetten.’

Deontologische Code ligt stof te vergaren

In de Kamer werkte de Federale Deontologische Commissie, waarin zes Nederlands- en zes Franstalige experts zetelen, al in september 2016 een deontologische code uit die onder meer geldt voor topambtenaren en -kabinetsmedewerkers. Maar die ligt volgens De Standaard al ­anderhalf jaar stof te vergaren. ‘Wij kunnen niet functioneren’, zegt Danny Pieters, oud-senator voor de N-VA en ondervoorzitter van de Commissie, aan de krant. ‘Dat is spijtig. De grootste slachtoffers daarvan zijn de ambtenaren en kabinetsmedewerkers zelf. Zij kunnen ons nu niet om advies vragen wanneer zij met deontologische vragen zitten.’ N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover ziet geen enkele reden om een bekrachtiging van de code nog langer uit te stellen. Zijn N-VA-collega Kristien Van Vaerenbergh, voorzitster van de Commissie Grondwet waar het voorstel nu ligt, belooft snel werk te maken van de goedkeuring.

Ook andere bureaus, zoals Best Seminars en Fiscale Hogeschool Seminaries bieden al cursussen aan over de nieuwe fiscale wetgeving. Best Seminars schrijft dat de regering al vorige zomer besliste om het mogelijk te maken om de onroerende verhuur voor professionele doeleinden aan btw te kunnen onderwerpen. Blijft de vraag hoe daar al cursussen over gegeven kunnen worden, zonder dat de wetgeving definitief is goedgekeurd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content