In het Brusselse justitiepaleis, aan het Poelaertplein, start een proefproject om de beveiliging van het gebouw te verbeteren. Dat heeft Belga vernomen van de veiligheidsdiensten in het paleis. Het paleis zal nog slechts twee ingangen tellen, één voor het publiek en één voor magistraten, justitiemedewerkers en advocaten.

De voorbije maanden en jaren stond de veiligheid van het gebouw herhaaldelijk ter discussie, nadat er verdachten gewapenderhand bevrijd waren uit zittingszalen van de correctionele rechtbank en de kamer van inbeschuldigingstelling, nadat er brand was gesticht aan de griffie en nadat er magistraten bedreigd waren.

Sinds ruim een jaar hangen er op verschillende plaatsen in het paleis bewakingscamera's en begin 2012 beloofde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) extra maatregelen en toezicht, waarbij het aantal ingangen beperkt zou worden.

Proefproject

Nu is het zover en begint een proefproject met twee ingangen. De ingang via de Wolstraat wordt gereserveerd voor magistraten, advocaten en andere medewerkers van justitie. Die hebben allemaal een speciale toegangskaart gekregen. Ook journalisten die een officiële perskaart bezitten, zouden langs die ingang het justitiepaleis kunnen betreden.

Het publiek en bezoekers zullen enkel nog via de grote ingang aan het Poelaertplein binnen kunnen. In een eerste fase worden de bezoekers enkel geteld, maar vanaf 11 juni zouden er ook veiligheidsfouilles plaatsvinden. (Belga/INM)

In het Brusselse justitiepaleis, aan het Poelaertplein, start een proefproject om de beveiliging van het gebouw te verbeteren. Dat heeft Belga vernomen van de veiligheidsdiensten in het paleis. Het paleis zal nog slechts twee ingangen tellen, één voor het publiek en één voor magistraten, justitiemedewerkers en advocaten. De voorbije maanden en jaren stond de veiligheid van het gebouw herhaaldelijk ter discussie, nadat er verdachten gewapenderhand bevrijd waren uit zittingszalen van de correctionele rechtbank en de kamer van inbeschuldigingstelling, nadat er brand was gesticht aan de griffie en nadat er magistraten bedreigd waren. Sinds ruim een jaar hangen er op verschillende plaatsen in het paleis bewakingscamera's en begin 2012 beloofde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) extra maatregelen en toezicht, waarbij het aantal ingangen beperkt zou worden. Proefproject Nu is het zover en begint een proefproject met twee ingangen. De ingang via de Wolstraat wordt gereserveerd voor magistraten, advocaten en andere medewerkers van justitie. Die hebben allemaal een speciale toegangskaart gekregen. Ook journalisten die een officiële perskaart bezitten, zouden langs die ingang het justitiepaleis kunnen betreden. Het publiek en bezoekers zullen enkel nog via de grote ingang aan het Poelaertplein binnen kunnen. In een eerste fase worden de bezoekers enkel geteld, maar vanaf 11 juni zouden er ook veiligheidsfouilles plaatsvinden. (Belga/INM)