Tweede lezing voor nieuwe dataretentiewet

Vincent Van Quickenborne © Belga

De nieuwe dataretentiewet heeft woensdag nog geen finaal groen licht gekregen in de Kamercommissie Economie. Oppositiepartij N-VA vroeg en verkreeg een tweede lezing.

De wet rond dataretentie regelt de opslag van telefoniegegevens door telecomoperatoren, waardoor het gerecht die gegevens kan opvragen. Het Grondwettelijk Hof vernietigde vorig jaar een vorige versie van de dataretentiewet, uit privacyoverwegingen. De regering werkte daarom een reparatiewet uit, die woensdag voor een tweede keer ter bespreking voorlag in de Kamercommissie Economie.

Oppositiepartijen N-VA en PVDA drukten opnieuw hun bezorgdheid uit over de tekst, die volgens hen nog altijd te wensen overlaat op vlak van privacy. Het wetsontwerp raakte goedgekeurd in eerste lezing, maar de N-VA vroeg en verkreeg een tweede lezing met een juridische nota, waardoor de nieuwe dataretentiewet vermoedelijk nog niet meteen in de plenaire vergadering voorligt.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) verdedigde het ontwerp woensdag. Volgens hem geeft de tekst administratieve autoriteiten zoals de fiscus bijvoorbeeld allesbehalve een vlottere toegang tot telecomdata, in tegenstelling tot wat enkele experten eerder deze week lieten optekenen in Het Nieuwsblad.

De liberale vicepremier herhaalde ook dat een omstreden achterpoortje, waardoor geëncrypteerde communicatiediensten zoals Whatsapp of Telegram metadata zouden moeten bijhouden, geen deel uitmaakt van het ontwerp. Daarover loopt nog een discussie op het niveau van de EU, zei hij.

Partner Content