Alexander De Croo (Open VLD). © Belga

Ex-militair die op foto van premier De Croo schoot, is opgepakt in Noorwegen

De ex-militair die in een videofragment premier Alexander De Croo bedreigd heeft, was reeds gekend bij de militaire inlichtingendienst wegens banden met criminele milieus. De ex-militair bevond zich in Noorwegen, waar hij is opgepakt. Een huiszoeking in Leopoldsburg leverde klaarblijkelijk niet veel op.

Dat bevestigt het federaal parket vrijdagavond aan persagentschap Belga.

De verdachte was dinsdagavond het vliegtuig opgestapt, aldus een woordvoerder van het federaal parket, die geen verdere details gaf over de omstandigheden van de arrestatie.

De politie van de Noorse hoofdstad Oslo bevestigde aan Belga de arrestatie. De politie rekende hem in op basis van dreigend gedrag in een winkel. Agenten ter plaatse verhoren de man. Hij zal voor observatie overgebracht worden naar een medisch centrum. Daar volgt dan zeer waarschijnlijk de aanhouding  in het licht van de Noorse immigratiewetgeving, aldus een woordvoerder van de lokale politie.

Even voordien hadden RTBF en VRT gemeld dat de man ingerekend is. ‘Door grondig onderzoek en goede internationale samenwerking zijn we erin geslaagd die man te doen aanhouden in Noorwegen’, verklaarde woordvoerder Eric Van Der Sypt van het federaal parket bij de VRT. Er is volgens Van Der Sypt geen link met de zaak rond Jürgen Conings, de militair die twee jaar geleden lang spoorloos was. “Er is geen link met Jürgen Conings. ‘Het gaat om een 30-jarige ex-militair met blijkbaar een extreemrechts gedachtegoed. Hij zou psychische problemen hebben, maar dat zal het onderzoek allemaal nog uitwijzen.’ Het federaal parket gaat eerst de huiszoeking in de woning in Leopoldsburg laten uitvoeren, op zoek naar bewijsmateriaal, bijvoorbeeld wapens. Het onderzoek zal dan moeten uitwijzen ‘in hoeverre de terroristische dreiging reëel was’, aldus Van Der Sypt bij de openbare omroep. Het gerecht vraagt nu aan Noorwegen de uitlevering.

‘Banden met criminele milieus’

Vrijdag raakte bekend dat er in Leopoldsburg een politieactie aan de gang was rond de woning van de ex-militair.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne legde voor de aanhouding bekend was een verklaring af tegenover Belga. ‘Er zijn videobeelden opgedoken waarin een persoon met een pistool schiet op een affiche waarop onze eerste minister afgebeeld is.’ Op het bewuste filmpje is te zien hoe de voormalige militair een foto van premier De Croo aan een boom bevestigt en er enkele keren op schiet.

Van Quickenborne: ‘Het is niet duidelijk of het gaat om een echt vuurwapen, dan wel een luchtdrukpistool. Maar aangezien het gaat om een ex-militair, laten onze diensten natuurlijk niets aan het toeval over’, zei Van Quickenborne in de marge van de inhuldiging van het tweede detentiehuis van België in Vorst. Om de veiligheid van de premier te garanderen, zijn de nodige veiligheidsmaatregelen genomen, voegde hij eraan toe.

‘Het gaat om een ex-militair die gekend is bij de militaire inlichtingendienst omwille van banden die hij heeft met criminele milieus. Zijn veiligheidsmachtiging was ook effectief ingetrokken, hij stond op de radar. Maar de beelden hebben ons pas recentelijk bereikt en daarom zijn we nu in actie geschoten’, dixit Van Quickenborne: ‘Het onderzoek loopt, de Veiligheid van de Staat doet een analyse naar de motieven van de persoon in kwestie. Het is niet duidelijk of het gaat om psychologische, dan wel ideologische drijfveren. Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen.’

Ontslagen in 2022

Minister van Defensie Ludivine Dedonder voegde daar in een mededeling aan toe dat de ex-militair lid was van een motorbende, en in dat kader in aanraking kwam met het gerecht. Hij werd in 2022 door het leger definitief ontslagen ‘om redenen die behoren tot de privésfeer’.

Sinds begin juli 2022 is hij ook niet meer actief geweest als militair, aldus Dedonder. En tussen juli 2022 en vandaag heeft hij ‘geen voet meer gezet in militaire kwartieren’, behalve voor een aantal controles, het verschijnen voor een commissie en de afhandeling van zijn gedwongen ontslag.

De Croo: ‘Geen reden om mij te verstoppen’

Zelf liet premier De Croo bij de VRT optekenen dat hij zich geen grote zorgen maakt. ‘Ik luister naar de veiligheidsdiensten en zij zeggen mij dat er geen reden is om mij ergens te verstoppen’, verklaarde hij tijdens een bezoek aan Pepinster. ‘Ik ben dus blij dat ik hier in Pepinster kan zijn, twee jaar na de overstromingen. Ik zal blijven luisteren naar de veiligheidsdiensten. Als zij geen redenen hebben om zich zorgen te maken, dan heb ik dat ook niet.’

De Croo legt voorts geen verband met de zaak rond Jürgen Conings, de militair die twee jaar geleden lang spoorloos was. De premier trekt nog geen conclusies omdat nog niet duidelijk is wat er nu precies aan de hand is. ‘Ik denk niet dat we kunnen spreken van een systematisch fenomeen.’

Huiszoeking levert niet veel op

Bij de doorzoeking van de woning van een ex-militair in Leopoldsburg zijn geen wapens, munitie of explosieven aangetroffen. Dat laat het federaal parket zaterdagochtend weten. De man had in een video premier Alexander De Croo bedreigd. Vrijdagavond werd de ex-militair al opgepakt in de Noorse hoofdstad Oslo.

De huiszoeking in de Roy de Blicquylaan ging vrijdagavond rond 21 uur van start, nadat de ontmijningsdienst DOVO de woning had gecontroleerd op explosieven. In een filmpje was te zien hoe de man een foto van De Croo aan een boom bevestigde en er enkele keren op schoot

Partner Content