Parket opent onderzoek naar vernederingen in Ninoofse school

De GO! Middenschool in Ninove, waar mogelijk wangedrag heeft plaatsgevonden tegenover leerlingen met autisme. © Belga

Het parket voert dan toch een onderzoek naar een Ninoofse school van scholengroep GO!, waar leerlingen met autisme stelselmatig vernederd en uitgelachen zouden zijn.

Het parket van Oost-Vlaanderen zegt vrijdagavond dat ‘al het mogelijke gedaan zal worden om uit te klaren wat er op de school is gebeurd, en wie daarbij betrokken was. ‘Er zullen op korte termijn verhoren afgenomen worden. Momenteel zit het onderzoek nog in een opstartfase’, aldus het parket.

Op de Middenschool in Ninove zijn er speciale klasjes voor leerlingen van 12 en 13 jaar met een autismespectrumstoornis, maar de jongeren worden er allesbehalve goed behandeld, vertellen leerkrachten van de school. Een groep van acht leraars vernedert de tieners in de klas, stellen de andere leerkrachten. Het kwam ook al tot fysieke uitbarstingen. Eén jongen met ADHD werd vastgebonden op zijn stoel en er werd een foto van hem genomen, die gedeeld werd in een Whatsapp-groepje van de leraars. 
Al in april vorig jaar stapte een leerkracht naar de directie. Er werd een coachingtraject gestart, en één leraar kreeg een waarschuwing, maar daar bleef het bij. Het schoolbestuur beloofde intussen een nieuw intern onderzoek. Minister Ben Weyts (N-VA) vertelde dat hij de onderwijsinspectie op de hoogte zou brengen en heeft gevraagd om op te treden. 

Het GO! betreurt de beschreven vernederingen. ‘Het zijn uitschieters die we heel sterk betreuren’, zei woordvoerder Nathalie Jennes over de leerkrachten die worden beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

Partner Content