Nederland roept Russische ambassadeur op het matje na kritiek op uitspraak MH17-proces

Oekraïense militairen met de stoffelijke resten van een M17-passagier. © Belga

Nederland heeft de Russische ambassadeur op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven na de Russische reactie op de uitspraak in het MH17-proces. Volgens Rusland was het proces ‘niet onpartijdig’.

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) noemt de uitlating ‘volstrekt verwerpelijk’ en ‘echt onacceptabel’. Dat zei hij na afloop van de ministerraad. De minister wil ‘in de wetenschap dat men hier niet zomaar mee ophoudt, markeren dat we dit niet accepteren’.

De rechtbank veroordeelde donderdag twee Russen en een pro-Russische Oekraïner tot een levenslange gevangenisstraf voor het neerhalen van de passagiersvlucht MH17 boven Oekraïens grondgebied. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders.

Hoekstra verwacht niet dat Rusland op korte termijn de Russische veroordeelden gaat uitleveren aan Nederland. Wel zegt hij dit punt te blijven maken, ‘al kost het jaren’. Hij noemt de uitspraak ‘een mijlpaal’. ‘Je moet markeren wie schuldig is en de verantwoordelijken straffen.’

Partner Content