Aannemer Borealiswerf wijst alle beschuldigingen van mensenhandel af

Haven van Antwerpen. © belga

Het Frans-Italiaanse IREM-Ponticelli, dat arbeiders regelde voor de werf van chemiebedrijf Borealis in Antwerpen, wijst alle beschuldigingen van mensenhandel af. Chemiebedrijf Borealis had eerder het contract met de aannemer tot nader order geschorst na berichten over mogelijke wanpraktijken op een bouwwerf in Kallo.

Op de bouwwerf van een plasticfabriek van Borealis in Kallo werden eerder 55 vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel ontdekt. Borealis schorste daarop de samenwerking met IREM-Ponticelli.

Volgens die tijdelijke Frans-Italiaanse joint-venture, zijn er in Kallo geen overtredingen op de Belgische arbeidswetgeving gemaakt, bijvoorbeeld wat betreft het minimumloon. Alle arbeiders zouden België zijn binnengekomen volgens de gebruikelijke Dimona-procedures. De aannemer zegt ook de Europese wetgeving altijd te hebben gerespecteerd.

In een persbericht van IREM klopt het bedrijf zich op de borst dat het samen met Ponticelli heel wat buitenlandse arbeiders, waaronder 600 Oekraïners, tewerkstelt. ‘We hebben zelfs hun families overgebracht’, klinkt het.

‘Onze bedrijven werken al decennia, eeuwen, succesvol in tientallen landen’, meldt het persbericht verder. Een groot deel van de arbeiders, zouden zijn aangenomen via interimkantoren. Over welk kantoor – of kantoren – het gaat, is onduidelijk. IREM-Ponticelli gaat de interimkantoren onderzoeken en kijken of die aansprakelijk zijn.

Tot slot zegt IREM nog geen communicatie te hebben gekregen van de Belgische instanties.

Schorsing contract

Chemiebedrijf Borealis meldt de schorsing van het contract in een persbericht. De werken op de betreffende bouwwerf worden ook drie dagen stilgelegd om de veiligheid van alle mensen die er werken te blijven garanderen en om meer tijd te krijgen om de zaak te onderzoeken.

‘De bevindingen van de taskforce die dinsdag in het leven werd geroepen, hebben ertoe geleid dat Borealis heeft beslist om het contract met de aannemer IREM-Ponticelli, verantwoordelijk voor de mechanische leidingen, tijdelijk op te schorten terwijl het onderzoek verder loopt’, klinkt het bij het bedrijf, dat verder geen commentaar geeft.

Begin deze week raakte bekend dat IREM-Ponticelli 55 Filipijnse en Bengaalse arbeiders illegaal aan het werk hield op de site van chemiebedrijf Borealis. IREM-Ponticelli zou hen zes dagen op zeven tewerkstellen voor amper 650 euro per maand. Ze waren ook slecht gehuisvest. 

Uitgebreide inspectie

Vlaams minister van Economie en Werk Jo Brouns (CD&V) meldde eerder woensdag dat het onderzoek van de Vlaamse Sociale Inspectie wordt verruimd.

Naast de 55 vermelde mensen, voor wie volgens Brouns nooit een toelating tot arbeid is gevraagd, werkten er nog 314 buitenlandse werknemers op de werf voor wie wel zo’n toelating werd aangevraagd én toegekend. De Vlaamse Sociale Inspectie is nu een onderzoek gestart naar die arbeidstoelatingen.

De CD&V-minister wil het onderzoek afwachten, maar zal de toelatingen indien nodig intrekken. ‘Mensen moeten in eerlijke en correcte omstandigheden kunnen werken en als dat niet gebeurt zijn wij bereid om verdere stappen te ondernemen’, zegt hij.

Partner Content