‘Hard’ levenslang geëist tegen Salah Abdeslam

Archiefbeeld van Salah Abdeslam

Het openbaar ministerie in Parijs heeft de zwaarste straf gevorderd tegen Salah Abdeslam, met name levenslange opsluiting zonder mogelijkheid op vervroegde vrijlating. Het antiterreurparket eiste een gevangenisstraf van 22 jaar tegen de Belg Mohammed Abrini, de ‘man met het hoedje’ van de aanslagen in Brussel.

De strafeis kwam er aan het einde van de marathonaanklacht door het Franse openbaar ministerie voor terrorismebestrijding (Pnat) in het proces van de aanslagen van 13 november 2015 in de Franse hoofdstad.

Abdeslam is het enige overlevende lid van de commando’s die 130 mensen om het leven brachten in Parijs en de voorstad Saint-Denis.

De straf werd geëist ‘in het licht van de immense ernst van de feiten’, waarvan de 32-jarige Fransman beschuldigd wordt. Tegen de twintig beschuldigden die sinds september in Parijs berecht worden, werden gevangenisstraffen gaande van vijf jaar tot levenslang gevorderd. Het openbaar ministerie eiste de zwaarste straffen tegen Salah Abdeslam en tegen twee hooggeplaatste leden van IS (Islamitische Staat) die vermoedelijk het leven lieten in Irak of Syrië en die bij verstek berecht werden.

Levenslange gevangenisstraf zonder kans op vroegtijdige vrijlating is een straf die in Frankrijk zelden wordt opgelegd. Tot levenslang veroordeelden komen in het land vaak na 20 tot 25 jaar vrij.

‘De mensen die deze verachtelijke misdaden hebben gepleegd, zijn niets meer dan gewone terroristen, criminelen’, zo zei officier van justitie Nicolas Le Bris bij het begin van zijn laatste toespraak.

‘De bloeddorstige woede van deze misdadigers was grenzeloos’, aldus Nicolas Le Bris, die de aanslagen voor het Stade de France, op de terrassen van Parijse cafés en in de Bataclan in detail beschreef. ‘Lafheid zou het motto kunnen zijn van Islamitische Staat (IS), zei Le Bris nog.

‘In slaap wiegen’

Sinds woensdag reconstrueerden de drie vertegenwoordigers van de Pnat nauwgezet ‘de puzzel’ van de ergste aanslagen die op Franse bodem zijn gepleegd, vanaf het ontstaan van het in Syrië geboren project over de rekrutering van ‘geharde jihadisten’ door de IS, tot de laatste voorbereidingen.

Tijdens de eerste elf uur van hun slotpleidooi hebben de officieren van justitie in een nauwkeurige en soms droge uiteenzetting de beschuldigingen ontleed tegen de 20 beklaagden die naar het Bijzondere Hof van Assisen van Parijs zijn verwezen.


Het openbaar ministerie schoot donderdag al grote gaten in de verdedigingsmuur van Salah Abdeslam. De 32-jarige Fransman, die bijna het hele onderzoek heeft gezwegen, zei tijdens de hoorzitting meermaals dat hij ‘uit menselijkheid zijn explosievengordel niet tot ontploffing had gebracht op de avond van de aanslagen’.
Hij zei dat hij zich ‘op het laatste moment’ bij de jihadistische cel had aangesloten en ontkende dat hij ‘een echte rekruut’ of zelfs een ‘vervanger’ was geweest, aldus Nicolas Le Bris donderdag.
‘Hij probeert je in slaap te wiegen’, zei de magistraat vrijdag.

Aanslag op Schiphol


De jeugdvriend van Salah Abdeslam, Mohamed Abrini, de ‘man met de pet’ van de aanslagen in Brussel in maart 2016, was ook ‘voorzien’ voor 13 november, aldus het OM. De dag voordien had hij de commando’s vergezeld van Brussel naar de Parijse regio.
‘Zijn overhaaste vertrek in de nacht van 12 op 13 november 2015, als gevolg van een terugtrekking op het laatste moment, vormde een onvoorziene gebeurtenis voor alle leden van de commando’s’, aldus Nicolas Le Bris.
De aanklager zei overtuigd te zijn dat 11 mannen deel moeten hebben uitgemaakt van de commando’s. Het OM is er ook van overtuigd dat de beschuldigden Osama Krayem en Sofien Ayari ‘op de avond van 13 november een aanslag zouden plegen’ op de luchthaven van Schiphol in Amsterdam.
Het ‘waarom’ van hun terugtrekking blijft een mysterie, maar ze zijn de ’twee overlevenden van de Nederlandse commando’s’, aldus Nicolas Le Bris.
De verdediging krijgt vanaf maandag het woord voor veertien dagen. Het vonnis wordt op 29 juni verwacht.

Partner Content