#CorruptionEurope: Europarlementslid Tarabella aangehouden 

Marc Tarabella.

Het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella is door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van corruptie, witwassen en bendevorming. Dat bevestigt het federaal parket.

Tarabella, verkozen voor de Franstalige socialistische partij PS maar inmiddels uit de partij gezet, kwam in opspraak in een corruptieonderzoek in het Europees Parlement. Derde landen – Qatar en Marokko worden genoemd – zouden de besluitvorming hebben proberen te beïnvloeden door grote geldbedragen of geschenken aan te bieden.

Tarabella was vrijdag al opgepakt voor verhoor. Op 2 februari was zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven. Er zijn ook huiszoekingen uitgevoerd. Nu heeft de onderzoeksrechter dus beslist om de politicus aan te houden. Hij moet in de cel blijven. Volgens zijn advocaat houdt Tarabella vol dat hij onschuldig is en zijn er ook geen nieuwe elementen die zijn schuld zouden bewijzen. ‘Verklaringen van meneer Panzeri (Voormalig Europarlementslid en spijtoptant Pier Antonio Panzeri, red.), vormen het enige element tegen hem.’

‘Hij blijft zijn onschuld uitschreeuwen. Hij zegt dat hij nooit geld of geschenken heeft ontvangen in ruil voor een gunst’, aldus nog de advocaat. ‘Het is het woord van een crimineel, Panzeri, tegen het woord van een man die al zijn hele leven eerlijk is geweest.’

Panzeri heeft verklaard dat hij aan Tarabella tussen 120.000 en 140.000 euro cash betaald heeft, opdat Tarabella standpunten zou innemen ten gunste van Qatar. De advocaat van Tarabella zegt Panzeri er alle belang bij heeft om ‘klinkende’ bekentenissen af te leggen gezien zijn statuut van spijtoptant.

In het kader van het onderzoek werden begin december vier mensen onder aanhoudingsbevel geplaatst. Het gaat om Panzeri, diens rechterhand Francesco Giorgi, voormalig vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili en de Brusselse lobbyist Niccolo Figa-Talamanca. Die laatste werd intussen door de onderzoeksrechter vrijgelaten, de andere drie zitten nog steeds in voorlopige hechtenis.

Vrijdagochtend werden een reeks huiszoekingen uitgevoerd, zo meldt het federaal parket. ‘De eerste huiszoeking werd verricht in de woning van een Europees parlementslid, A. C., gelegen in Elsene. Een bankkluis in Luik van een tweede parlementslid, M.T., werd eveneens doorzocht, evenals enkele kantoren in het gemeentehuis van Anthisnes.’

De A.C. waarvan sprake, is het Italiaanse Europarlementslid  Andrea Cozzolino, die ook genoemd wordt in het corruptieonderzoek en wiens parlementaire immuniteit eveneens werd opgeheven op 2 februari. Cozzolino werd vrijdag aangehouden in Italië. Tegen de Italiaan had het federaal parket een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd, schrijft het Italiaans persbureau Ansa.

Tot begin dit jaar was Cozzolino voorzitter van de delegatie in het Europees Parlement voor relaties met de Maghreb. Hij wordt verdacht van deelname aan een overeenkomst met anderen om, in het Europees Parlement, de belangen van buitenlandse staten te beschermen. Dat zou onder meer gebeurd zijn door, in ruil voor geld, de goedkeuring van parlementaire resoluties te verhinderen die de belangen van deze staten zouden kunnen schaden.

Het federaal parket voert al enige tijd een onderzoek naar pogingen van Golfstaat Qatar om de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden, door aan mensen met een politieke en/of strategische positie binnen het Europees Parlement grote geldbedragen te betalen of aanzienlijke geschenken aan te bieden.

Ook Marokko wordt in het onderzoek genoemd, met mogelijke corruptie door zijn inlichtingendienst DGED en de Marokkaanse ambassadeur in Polen, Abderrahim Atmoun. De speurders legden in dit grootschalig onderzoek al de hand op 1,5 miljoen euro aan cash geld

Lees meer over:

Partner Content