Abdeslam is ‘erg opgelucht’, advocate slachtoffer: ‘Straf zou symbolisch zijn geweest’

Salah Abdeslam

Salah Abdeslam heeft ‘erg opgelucht’ en ‘met veel emotie’ gereageerd na de beslissing om hem geen extra straf te geven op het terreurproces over de aanslagen van 22 maart 2016. Dat heeft zijn advocaat Michel Bouchat gezegd.

De jury en het hof hielden rekening met de eerdere veroordelingen van Abdeslam, voor de aanslagen in Parijs en voor de schietpartij in Vorst. Ze oordeelden dat er geen extra straf moest worden opgelegd.

Mocht Abdeslam hier nog eens levenslang hebben gekregen, zou dat symbolisch geweest zijn

Nina Van Eeckhaut, advocate weduwe van een slachtoffer

Bouchat wilde niet van een overwinning spreken, maar zei ‘opgelucht’ te zijn en zei dat het arrest ‘bijzonder goed gemotiveerd’ werd. Het is een “erkenning dat wat het parket vroeg, disproportioneel was’, voegde hij eraan toe. Het parket had levenslang gevraagd.

‘Geruststelling en troost’ voor slachtoffers

Het feit dat de meeste beschuldigden niet vrij zullen komen, biedt ‘geruststelling en troost’ voor de slachtoffers. Dat zegt Nina Van Eeckhaut, advocate van de weduwe van een slachtoffer van de aanslag op de luchthaven van Zaventem

(Lees verder onder de preview)

‘Ik denk dat mijn cliënte getroost zal zijn door de strenge straffen die werden uitgesproken’, aldus Van Eeckhaut na de voorlezing van de straffen.

Van Eeckhaut lijkt niet zwaar te tillen aan het feit dat Salah Abdeslam geen extra straf kreeg. ‘Abdeslam heeft levenslang gekregen zonder kans op vervroegde vrijlating (voor zijn deelname aan de aanslagen in Parijs, red.). Mocht hij hier nog eens levenslang hebben gekregen, zou dat symbolisch geweest zijn.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content