Een 28-jarige Nederlander uit Den Haag was maandenlang de draaischijf voor de illegale verspreiding van Vlaamse tv-series. Hij bood de afleveringen doorgaans al enkele dagen na hun uitzending op televisie gratis aan op het internet. Het gerecht onderzoekt nog of hij de afleveringen zelf capteerde van de tv of ze via iemand anders binnenhaalde.

Van elke aflevering had de Nederlander een digitale kopie. Hij koppelde die kopieën vervolgens aan 'torrents', een systeem waarbij internetgebruikers gegevens uitwisselen vanaf een centrale locatie op het internet. Justitie en politie ondernemen stappen om de toegang tot zulke torrentwebsites in België te blokkeren.

Klacht

Het onderzoek werd in januari opgestart, toen de omroepmaatschappijen SBS Belgium, VMMa en VRT bij het parket van Dendermonde gezamenlijk een klacht indienden wegens inbreuken op de auteurswetgeving.

De Nederlander heeft intussen gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. Hij riskeert nu een celstraf van maximaal vijf jaar en honderdduizenden euro's aan boetes. (Belga/YD)

Een 28-jarige Nederlander uit Den Haag was maandenlang de draaischijf voor de illegale verspreiding van Vlaamse tv-series. Hij bood de afleveringen doorgaans al enkele dagen na hun uitzending op televisie gratis aan op het internet. Het gerecht onderzoekt nog of hij de afleveringen zelf capteerde van de tv of ze via iemand anders binnenhaalde.Van elke aflevering had de Nederlander een digitale kopie. Hij koppelde die kopieën vervolgens aan 'torrents', een systeem waarbij internetgebruikers gegevens uitwisselen vanaf een centrale locatie op het internet. Justitie en politie ondernemen stappen om de toegang tot zulke torrentwebsites in België te blokkeren.KlachtHet onderzoek werd in januari opgestart, toen de omroepmaatschappijen SBS Belgium, VMMa en VRT bij het parket van Dendermonde gezamenlijk een klacht indienden wegens inbreuken op de auteurswetgeving.De Nederlander heeft intussen gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. Hij riskeert nu een celstraf van maximaal vijf jaar en honderdduizenden euro's aan boetes. (Belga/YD)