Jurgen Ceder dient klacht in tegen De Morgen

17/07/12 om 15:24 - Bijgewerkt om 15:24

N-VA-senator Jurgen Ceder dient een klacht in wegens laster en eerroof tegen De Morgen. Hoofdredacteur Wouter Verschelden zegt niet onder de indruk te zijn van de dreigementen van de N-VA'er

Jurgen Ceder dient klacht in tegen De Morgen

© Belga

Senator Jurgen Ceder, voormalig Vlaams Belangfractieleider die onlangs overstapte naar de N-VA, dient een klacht in wegens laster en eerroof tegen De Morgen en professor Paul Van de Meerssche. Die laatste zegt in de krant De Morgen dat hij zag hoe Ceder als NSV-voorzitter in 1984 het been overstampte van een student tijdens de bezetting van het cultuurcentrum Stuc. Ceder werd door de correctionele rechtbank vrijgesproken voor de feiten. Hij vermoedt dat men via hem eigenlijk de N-VA wil schaden. Jurgen Ceder stelt in een mededeling aan Belga dat de berichtgeving van De Morgen niet met de werkelijkheid strookt. Hij wil dit rechtzetten "want ik wil niet beschuldigd worden van feiten die ik niet gepleegd heb".

Ceder meent dat hier sprake is van kwade wil: "Men wil mij - met welke middelen ook - beschadigen. Om via mij de N-VA te kunnen schaden. Ik kan dit niet aanvaarden. Trop is te veel".

De senator merkt op dat De Morgen een proces heropent dat al 25 jaar geleden voor de rechtbank is gevoerd en waarin hij werd vrijgesproken. "Niet omdat ik via juridische kneepjes de dans ontsprong, wel omdat ik gewoon onschuldig ben". Professor Van de Meerssche heeft toen geen verklaringen afgelegd, maar nu wel, stelt hij vast.

Ceder vindt het ook merkwaardig dat De Morgen met verschillende mensen heeft gebeld die volgens hem wel de ware toedracht van de zaak kennen, maar dat de krant daar niets van heeft opgenomen in het artikel.

Wouter Verschelden, hoofdredacteur De Morgen: 'Niet onder de indruk van de dreigementen'

"Wij hebben de klacht nog niet ontvangen, maar gaan met veel vertrouwen de eventuele rechtszaak tegen N-VA'er Jurgen Ceder tegemoet", laat Wouter Verschelden, hoofdredacteur van De Morgen, weten in een reactie aan Belga op de aankondiging van de senator dat hij klacht indient tegen de krant.

"Wij zijn niet onder de indruk van de dreigementen van de N-VA-senator", stelt Verschelden. "Onze krant staat borg voor onafhankelijke journalistiek, wij laten ons niet juridisch intimideren door Ceder. Als hoofd van de juridische dienst van het Vlaams Blok en Vlaams Belang verloor deze man onder meer het racisme-proces tegen zijn partij. Zijn dreigementen over een klacht zullen ons niet verhinderen te blijven berichten over het gewelddadig verleden van de N-VA-senator", aldus nog de hoofdredacteur. (Belga/INM)

Onze partners