De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) hekelt de bewuste desinformatie van Greenpeace door een valse studie te verspreiden om de plannen tot herinrichting van de Brusselse ring aan te klagen.

Greenpeace verspreidde afgelopen weekeinde de 'ontwerpstudie Capital Solutions for Brussels' van het Spaanse 'studiebureau' Garvida+ Consulting over de uitbreiding van bedrijvenzones rond Zaventem.

De milieuorganisatie maakte donderdag evenwel bekend dat de studie opgezet spel is. Greenpeace wilde ermee de geplande uitbreiding van de luchthavenactiviteiten en de effecten van de daaraan gekoppelde uitbreiding van de Brusselse ring op het leefmilieu aan de kaak stellen.

Vanuit de politiek kwamen er boze reacties op de stunt van CD&V en Open VLD. Vrijdag mengde ook de VVJ zich in de discussie. De Vlaamse journalistenvereniging hekelt 'dat opnieuw iemand doelbewust en georchestreerd desinformatie heeft verspreid die pers, publiek en politieke verantwoordelijken lelijk heeft misleid'.

Volgens de VVJ worden pers en publiek op een verkeerd been gezet en wordt het vertrouwen in informatie structureel ondermijnd. De nepstudie van Greenpeace zet volgens de VVJ 'een rem op de vrije informatiestroom waarvan ook bonafide nieuwsbronnen en hun informatie de dupe zijn'.

De VVJ roept journalisten op voortaan uiterst voorzichtig om te springen met informatie die door Greenpeace wordt aangebracht en meer in het algemeen nauwkeuriger na te gaan wat de herkomst is van aangeleverde informatie.

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) hekelt de bewuste desinformatie van Greenpeace door een valse studie te verspreiden om de plannen tot herinrichting van de Brusselse ring aan te klagen.Greenpeace verspreidde afgelopen weekeinde de 'ontwerpstudie Capital Solutions for Brussels' van het Spaanse 'studiebureau' Garvida+ Consulting over de uitbreiding van bedrijvenzones rond Zaventem.De milieuorganisatie maakte donderdag evenwel bekend dat de studie opgezet spel is. Greenpeace wilde ermee de geplande uitbreiding van de luchthavenactiviteiten en de effecten van de daaraan gekoppelde uitbreiding van de Brusselse ring op het leefmilieu aan de kaak stellen.Vanuit de politiek kwamen er boze reacties op de stunt van CD&V en Open VLD. Vrijdag mengde ook de VVJ zich in de discussie. De Vlaamse journalistenvereniging hekelt 'dat opnieuw iemand doelbewust en georchestreerd desinformatie heeft verspreid die pers, publiek en politieke verantwoordelijken lelijk heeft misleid'.Volgens de VVJ worden pers en publiek op een verkeerd been gezet en wordt het vertrouwen in informatie structureel ondermijnd. De nepstudie van Greenpeace zet volgens de VVJ 'een rem op de vrije informatiestroom waarvan ook bonafide nieuwsbronnen en hun informatie de dupe zijn'.De VVJ roept journalisten op voortaan uiterst voorzichtig om te springen met informatie die door Greenpeace wordt aangebracht en meer in het algemeen nauwkeuriger na te gaan wat de herkomst is van aangeleverde informatie.