De journalistenvereniging VVJ roept de mediamanagers op om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen. Verschillende Vlaamse mediahuizen moeten momenteel bezuinigen, onder meer als gevolg van de economische crisis die de advertentiebudgetten naar beneden haalt. Ook de stijgende productiekosten en de opkomst van nieuwe media spelen hen parten. Bovendien dreigt voor de regionale televisieomroepen een decimering van de auteursrechten door Telenet.

Dit leidt volgens de VVJ tot een hele reeks van ontslagen, bij Concentra, Sanoma, Think Media, vtm, VT4, Focus-WTV, Rob-tv, TV Oost en TV Limburg. "Al met al dreigen de saneringen op Vlaamse redacties de reeks van ontslagen en besparingen van twee jaar geleden nog te overstijgen", luidt het. Ook toen werden bij verschillende media tientallen journalisten aan de deur gezet.

De journalistenvereniging vraagt dat de mediamanagers niet enkel aan rentabiliteit denken, maar ook rekening houden met hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. "Enkel een volgehouden investering in voldoende bezette redacties met behoorlijk opgeleide en vergoede journalisten zal ons toelaten ook deze crisis weer te overwinnen. Met krimpscenario's is niemand gebaat: de afgedankte journalisten niet, de mediahuizen niet en de samenleving evenmin."

De VVJ vraagt dat ook de Vlaamse en federale overheid hun verantwoordelijkheid opnemen om de kwaliteit van het nieuws te bewaren. "Uiteindelijk gaat het om niets minder dan een democratische uitdaging", luidt het. (Belga)

De journalistenvereniging VVJ roept de mediamanagers op om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen. Verschillende Vlaamse mediahuizen moeten momenteel bezuinigen, onder meer als gevolg van de economische crisis die de advertentiebudgetten naar beneden haalt. Ook de stijgende productiekosten en de opkomst van nieuwe media spelen hen parten. Bovendien dreigt voor de regionale televisieomroepen een decimering van de auteursrechten door Telenet. Dit leidt volgens de VVJ tot een hele reeks van ontslagen, bij Concentra, Sanoma, Think Media, vtm, VT4, Focus-WTV, Rob-tv, TV Oost en TV Limburg. "Al met al dreigen de saneringen op Vlaamse redacties de reeks van ontslagen en besparingen van twee jaar geleden nog te overstijgen", luidt het. Ook toen werden bij verschillende media tientallen journalisten aan de deur gezet. De journalistenvereniging vraagt dat de mediamanagers niet enkel aan rentabiliteit denken, maar ook rekening houden met hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. "Enkel een volgehouden investering in voldoende bezette redacties met behoorlijk opgeleide en vergoede journalisten zal ons toelaten ook deze crisis weer te overwinnen. Met krimpscenario's is niemand gebaat: de afgedankte journalisten niet, de mediahuizen niet en de samenleving evenmin." De VVJ vraagt dat ook de Vlaamse en federale overheid hun verantwoordelijkheid opnemen om de kwaliteit van het nieuws te bewaren. "Uiteindelijk gaat het om niets minder dan een democratische uitdaging", luidt het. (Belga)