De Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ) stelt zich vragen bij het optreden van de VRT-verantwoordelijken na het verschijnen van het boek De Keizer van Oostende. In het boek betichten twee VRT-journalisten Johan Vande Lanotte van belangenvermening.

De VRT-hoofdredactie had het boek gelezen en had er geen problemen mee. Toen er heisa ontstond in de media nam de hoofdredactie er afstand van en mochten de auteurs geen reportagewerk meer doen. Later kwam er zelfs een verbod om nog onderzoeksjournalistiek voor derden te doen.

Deonthologische raad

De VVJ wil dat hoofdredactie en directie hun beslissingen zouden stroomlijnen met die van de redactie- en deontologische raad. Voorts belooft de VVJ de belangen van de betrokken journalisten te vrijwaren.

De VVJ pleit er ook voor dat VRT-medewerkers zich kunnen blijven engageren in journalistieke projecten buiten het werk. VRT-hoofdredacteur Luc Raedemaekers besliste onderzoeksjournalistiek in opdracht van derden niet meer toe te laten.

Onderzoeksjournalistiek

De VVJ pleit ervoor dat VRT-medewerkers zich kunnen blijven engageren in journalistieke projecten buiten het werk, zoals

De VVJ vraagt wel samen met de redactie- en deontologische raad de grenzen te verduidelijken waarin die projecten tot stand moeten komen.

Ten slotte roept de VVJ alle mediahuizen op te blijven investeren in onderzoeksjournalistiek. Aan de VRT vraagt ze snel werk te maken van het plan voor onderzoeksjournalistiek dat de nieuwe beheersovereenkomst oplegt. (Belga)

De Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ) stelt zich vragen bij het optreden van de VRT-verantwoordelijken na het verschijnen van het boek De Keizer van Oostende. In het boek betichten twee VRT-journalisten Johan Vande Lanotte van belangenvermening. De VRT-hoofdredactie had het boek gelezen en had er geen problemen mee. Toen er heisa ontstond in de media nam de hoofdredactie er afstand van en mochten de auteurs geen reportagewerk meer doen. Later kwam er zelfs een verbod om nog onderzoeksjournalistiek voor derden te doen. Deonthologische raad De VVJ wil dat hoofdredactie en directie hun beslissingen zouden stroomlijnen met die van de redactie- en deontologische raad. Voorts belooft de VVJ de belangen van de betrokken journalisten te vrijwaren. De VVJ pleit er ook voor dat VRT-medewerkers zich kunnen blijven engageren in journalistieke projecten buiten het werk. VRT-hoofdredacteur Luc Raedemaekers besliste onderzoeksjournalistiek in opdracht van derden niet meer toe te laten. Onderzoeksjournalistiek De VVJ pleit ervoor dat VRT-medewerkers zich kunnen blijven engageren in journalistieke projecten buiten het werk, zoals De VVJ vraagt wel samen met de redactie- en deontologische raad de grenzen te verduidelijken waarin die projecten tot stand moeten komen. Ten slotte roept de VVJ alle mediahuizen op te blijven investeren in onderzoeksjournalistiek. Aan de VRT vraagt ze snel werk te maken van het plan voor onderzoeksjournalistiek dat de nieuwe beheersovereenkomst oplegt. (Belga)