Journalisten moeten voortaan 50 euro betalen voor veiligheidsscreening EU-toppen

31/07/18 om 16:46 - Bijgewerkt om 16:46

Bron: Belga

De Belgische en in België woonachtige journalisten die de Europese toppen aan het Schumanplein willen verslaan, moeten voortaan 50 euro betalen voor een zesmaandelijkse veiligheidsscreening door de Belgische veiligheidsdiensten.

Journalisten moeten voortaan 50 euro betalen voor veiligheidsscreening EU-toppen

Het hoofdkwartier van de Europese Raad © REUTERS

Dat heeft de Raad van de Europese Unie aangekondigd op haar website waar reporters zich moeten accrediteren voor de Brusselse toppen.

'Sinds 1 juni 2018 voorziet een nieuwe Belgische wet een vergoeding van 50 euro ten laste van de werkgevers van elk individu dat een veiligheidsscreening ondergaat. De screening blijft momenteel voor zes maanden geldig. De factuur zal door de Belgische autoriteiten op een later moment opgestuurd worden naar uw werkgever', zo staat te lezen op de website van de Raad, die eraan herinnert dat de veiligheidsscreening verplicht is.

De aankondiging doet stof opwaaien bij buitenlandse correspondenten in Brussel, die hun ongeloof en ongenoegen over de nieuwe maatregel uitten op sociale media.

Ook de Belgische journalistenbond heeft kennis genomen van de melding. De beroepsvereniging gaat de regering vragen om de bijdrage te laten vallen, zo meldt adjunct-secretaris-generaal Sophie Lejoly van de Franstalige vleugel aan persagentschap Belga.

Lees meer over:

Onze partners