Het Forum der Joodse Organisaties vraagt een onderhoud met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) naar aanleiding van zijn uitspraken over de collaboratie. 'We kunnen dan zelf horen wat het standpunt van de minister is, en dat niet alleen over de collaboratie, maar over alle gevoelige kwesties daaraan verbonden', zegt voorzitter Raphael Werner aan Joods Actueel.

In een interview met La Libre Belgique en La Dernière Heure werd Jambon opnieuw geconfronteerd met foto's uit het verleden, onder meer waarop hij te zien is op een bijeenkomst van het Sint-Maartensfonds. De vicepremier stelde dat de collaboratie een fout was, maar zei eveneens dat 'de mensen die met de Duitsers collaboreerden, hun redenen hadden. Ik leefde niet in die periode'. De uitspraken veroorzaakten nogal wat deining.

'Zeer gevoelige kwestie'

Jambon hekelde nadien de 'verkeerde interpretatie' die aan zijn woorden zou zijn gegeven. 'De collaboratie was fout. Daar ben ik altijd zeer duidelijk over geweest. Ik heb op geen enkel moment of op geen enkele wijze de collaboratie vergoelijkt. De collaboratie kan niet gerechtvaardigd worden', luidde het.

Voor voorzitter Werner van het Forum der Joodse Organisaties kunnen de uitspraken uit het interview 'niet door de beugel', maar geeft de reactie achteraf 'een ander inzicht in zijn uitspraken'. De koepelorganisatie zegt nu dat de kwestie 'zeer gevoelig' ligt en vraagt een onderhoud met de minister 'om de zaken te kunnen uitklaren. We kunnen dan zelf horen wat het standpunt van de minister is en dat niet alleen over de collaboratie maar over alle gevoelige kwesties daaraan verbonden.' (Belga/AVE)

Het Forum der Joodse Organisaties vraagt een onderhoud met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) naar aanleiding van zijn uitspraken over de collaboratie. 'We kunnen dan zelf horen wat het standpunt van de minister is, en dat niet alleen over de collaboratie, maar over alle gevoelige kwesties daaraan verbonden', zegt voorzitter Raphael Werner aan Joods Actueel.In een interview met La Libre Belgique en La Dernière Heure werd Jambon opnieuw geconfronteerd met foto's uit het verleden, onder meer waarop hij te zien is op een bijeenkomst van het Sint-Maartensfonds. De vicepremier stelde dat de collaboratie een fout was, maar zei eveneens dat 'de mensen die met de Duitsers collaboreerden, hun redenen hadden. Ik leefde niet in die periode'. De uitspraken veroorzaakten nogal wat deining. Jambon hekelde nadien de 'verkeerde interpretatie' die aan zijn woorden zou zijn gegeven. 'De collaboratie was fout. Daar ben ik altijd zeer duidelijk over geweest. Ik heb op geen enkel moment of op geen enkele wijze de collaboratie vergoelijkt. De collaboratie kan niet gerechtvaardigd worden', luidde het. Voor voorzitter Werner van het Forum der Joodse Organisaties kunnen de uitspraken uit het interview 'niet door de beugel', maar geeft de reactie achteraf 'een ander inzicht in zijn uitspraken'. De koepelorganisatie zegt nu dat de kwestie 'zeer gevoelig' ligt en vraagt een onderhoud met de minister 'om de zaken te kunnen uitklaren. We kunnen dan zelf horen wat het standpunt van de minister is en dat niet alleen over de collaboratie maar over alle gevoelige kwesties daaraan verbonden.' (Belga/AVE)