Joods Actueel kon het niet smaken dat de Israëlische veiligheidsmuur Kris Peeters 'doet denken aan de getto's in de Tweede Wereldoorlog'. Helemaal kwaad waren ze omwille van Peeters' uitspraak dat elke muur twee kanten heeft, 'ook de Berlijnse Muur en de gettomuren.'
"De scheidingsmuur (tussen Israël en Palestina, red.) deed me denken aan de getto's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vreemd, want toen waren de joden het slachtoffer. Aan de andere kant: wij kunnen ons ook niet inbeelden hoe het voelt als er op elk moment een bom kan ontploffen", zo reageerde Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) na een bezoek aan "het angstaanjagend bouwwerk". Peeters was in Israël en de Palestijnse gebieden op politieke missie.

Joods Actueel kwaad

Die uitspraak van Peeters - die naar eigen zeggen ook nog de "Israëlische ministers duidelijk heeft gemaakt dat Vlaanderen volledig achter het standpunt van Europa staat en zwaar tilt aan de schendingen van de mensenrechten" - schoot in het verkeerde keelgat van Joods Actueel.

Zij contacteerden de minister-president, waarop hij, aldus de website van Joods Actueel, verklaarde "met heel veel respect beide kanten van het conflict te benaderen". Joods Actueel vroeg daarop Peeters of de vergelijking met de gettomuren niet te ver ging.

Twee kanten

Het antwoord van Peeters was dat de veiligheidsmuur van Israël twee kanten heeft: "Eentje met belangen van veiligheid en eentje die problematisch is voor de Palestijnen. Elke muur heeft twee kanten, zo ook de Berlijnse Muur en de gettomuren."

Ook dat vond Joods Actueel een stap te ver, zo zegt hoofdredacteur Michaël Freilich aan Knack.be: "Over de veiligheidsmuur in Israël kan je uiteraard discussiëren. Of die goed of slecht is, laat ik in het midden, dat is een debat dat je kan voeren. Maar over de muur van Warschau niet. Die had maar 1 kant: Joden opsluiten. En die kant is eenzijdig slecht."

Peeters werd daarop opnieuw gecontacteerd door Joods Actueel, waarop hij die interpretatie van zijn uitspraken te horen kreeg. "Kris Peeters heeft dan gezegd dat die vergelijking inderdaad ongelukkig is. Het incident is voor ons dan ook gesloten," aldus nog Freilich.

Investeren

Over het Israëlisch-Palestijns conflict zei Peeters overigens nog dat investeringen in de regio een hulp kunnen zijn voor een oplossing: "Daarin geloof ik echt. We kunnen hoop creëren door te investeren en nieuwe jobs te scheppen. Daarom heb ik een delegatie van Vlaamse bedrijfsleiders meegenomen." (SD)

Joods Actueel kon het niet smaken dat de Israëlische veiligheidsmuur Kris Peeters 'doet denken aan de getto's in de Tweede Wereldoorlog'. Helemaal kwaad waren ze omwille van Peeters' uitspraak dat elke muur twee kanten heeft, 'ook de Berlijnse Muur en de gettomuren.' "De scheidingsmuur (tussen Israël en Palestina, red.) deed me denken aan de getto's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vreemd, want toen waren de joden het slachtoffer. Aan de andere kant: wij kunnen ons ook niet inbeelden hoe het voelt als er op elk moment een bom kan ontploffen", zo reageerde Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) na een bezoek aan "het angstaanjagend bouwwerk". Peeters was in Israël en de Palestijnse gebieden op politieke missie.Joods Actueel kwaadDie uitspraak van Peeters - die naar eigen zeggen ook nog de "Israëlische ministers duidelijk heeft gemaakt dat Vlaanderen volledig achter het standpunt van Europa staat en zwaar tilt aan de schendingen van de mensenrechten" - schoot in het verkeerde keelgat van Joods Actueel. Zij contacteerden de minister-president, waarop hij, aldus de website van Joods Actueel, verklaarde "met heel veel respect beide kanten van het conflict te benaderen". Joods Actueel vroeg daarop Peeters of de vergelijking met de gettomuren niet te ver ging. Twee kanten Het antwoord van Peeters was dat de veiligheidsmuur van Israël twee kanten heeft: "Eentje met belangen van veiligheid en eentje die problematisch is voor de Palestijnen. Elke muur heeft twee kanten, zo ook de Berlijnse Muur en de gettomuren."Ook dat vond Joods Actueel een stap te ver, zo zegt hoofdredacteur Michaël Freilich aan Knack.be: "Over de veiligheidsmuur in Israël kan je uiteraard discussiëren. Of die goed of slecht is, laat ik in het midden, dat is een debat dat je kan voeren. Maar over de muur van Warschau niet. Die had maar 1 kant: Joden opsluiten. En die kant is eenzijdig slecht."Peeters werd daarop opnieuw gecontacteerd door Joods Actueel, waarop hij die interpretatie van zijn uitspraken te horen kreeg. "Kris Peeters heeft dan gezegd dat die vergelijking inderdaad ongelukkig is. Het incident is voor ons dan ook gesloten," aldus nog Freilich. InvesterenOver het Israëlisch-Palestijns conflict zei Peeters overigens nog dat investeringen in de regio een hulp kunnen zijn voor een oplossing: "Daarin geloof ik echt. We kunnen hoop creëren door te investeren en nieuwe jobs te scheppen. Daarom heb ik een delegatie van Vlaamse bedrijfsleiders meegenomen." (SD)