Aan de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 14 oktober nemen in totaal 40.733 kandidaten deel. Dat zijn er ongeveer 5.000 meer dan zes jaar geleden. Alle partijen hebben hun lijsten voor de lokale verkiezingen het weekend van 15 september moeten indienen. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) maakte alvast een eerste analyse van die lijsten bekend. In de 308 Vlaamse gemeenten samen zijn er 1.659 lijsten ingediend, 192 meer dan in 2006. Voor de provincieraden werden dan weer iets minder lijsten ingediend dan zes jaar geleden, al is het aantal kiesdistricten intussen wel verminderd.

Antwerpen is de stad waar er voor de gemeenteraadsverkiezingen het meeste lijsten zijn ingediend (12), gevolgd door Gent (11) en Sint-Niklaas (10). In Herstappe is maar een lijst ingediend en zullen er geen gemeenteraadsverkiezingen gehouden worden.

Van de ruim 40.000 kandidaten is 48,75% een vrouw. De gemiddelde leeftijd van de kandidaten is 47 jaar.

De lijstindieners kunnen nog even bezwaren en verbeteringen indienen. Donderdag 20 september worden de lijsten definitief afgesloten, al is dan nog een beroepsprocedure mogelijk. Uiterlijk volgende week dinsdag worden de definitieve lijsten gepubliceerd op www.vlaanderenkiest.be. (Belga/INM)

Aan de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 14 oktober nemen in totaal 40.733 kandidaten deel. Dat zijn er ongeveer 5.000 meer dan zes jaar geleden. Alle partijen hebben hun lijsten voor de lokale verkiezingen het weekend van 15 september moeten indienen. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) maakte alvast een eerste analyse van die lijsten bekend. In de 308 Vlaamse gemeenten samen zijn er 1.659 lijsten ingediend, 192 meer dan in 2006. Voor de provincieraden werden dan weer iets minder lijsten ingediend dan zes jaar geleden, al is het aantal kiesdistricten intussen wel verminderd. Antwerpen is de stad waar er voor de gemeenteraadsverkiezingen het meeste lijsten zijn ingediend (12), gevolgd door Gent (11) en Sint-Niklaas (10). In Herstappe is maar een lijst ingediend en zullen er geen gemeenteraadsverkiezingen gehouden worden. Van de ruim 40.000 kandidaten is 48,75% een vrouw. De gemiddelde leeftijd van de kandidaten is 47 jaar. De lijstindieners kunnen nog even bezwaren en verbeteringen indienen. Donderdag 20 september worden de lijsten definitief afgesloten, al is dan nog een beroepsprocedure mogelijk. Uiterlijk volgende week dinsdag worden de definitieve lijsten gepubliceerd op www.vlaanderenkiest.be. (Belga/INM)