Jongsocialisten organiseren protestfestival #TomorrowLanden

Sanne Doms is de voorzitster van de Jongsocialisten. © Belga

De Jongsocialisten, de politieke jongerenbeweging van de sp.a, organiseren het protestfestival #TomorrowLanden en spreken zich zo expliciet uit tegen de acties van sp.a-burgemeester van Landen, Gino Debroux die woonwagenbewoners met luide muziek uit de stad wilde verjagen.

De politieke jongerenbeweging Jongsocialisten organiseert het protestfestival #TomorrowLanden. Het festival is een reactie op de ‘mensonterende’ manier waarop woonwagenbewoners uit de stad Landen werden verjaagd.

‘Mensonterend’

‘Dat in Landen mensen op een mensonterende manier verjaagd werden, kan niet door de beugel. Niemand heeft het recht om eender wie als ongedierte te behandelen’, klinkt het in een persbericht van de Jongsocialisten. ‘Daarom organiseren we het protestfestival TomorrowLanden op het industrieterrein van de stad. We eisen dat niemand nog op die manier behandeld wordt en dat Vlaanderen de woonwagenbewoners een plaats in de samenleving biedt.’

De Jongsocialisten reageren hiermee op de maatregel die sp.a-burgemeester Gino Debroux in Landen nam om ‘zigeuners’ van het industrieterrein te verdrijven. Hij liet daarbij een discobar aanrukken die luide muziek moest spelen, omdat de bewoners zonder toelating op het terrein verbleven en gezegd hadden daar nog enkele dagen langer te blijven.

‘Nood aan standplaatsen voor woonwagens’

‘De manier waarop de woonwagenbewoners weggepest werden, is onmenselijk, maar het legt ook een dieperliggend probleem bloot’, zo zegt de organisatie. ‘Al jaren weigert Vlaanderen om beleid te voeren en het aantal doortrekkersterreinen op te trekken. Er zijn nu slechts 77 standplaatsen op doortrekkersterreinen in Vlaanderen, terwijl dat er volgens de Vlaamse Woonwagencommissie 100 per provincie zouden moeten zijn om aan de vraag te voldoen. Ook Europa tikte ons land hiervoor al op de vingers.’

De jongeren willen dat Vlaanderen een humane oplossing biedt voor de woonwagenbewoners. ‘Minstens 100 kinderen van woonwagenbewoners krijgen vandaag geen onderwijs, omdat ze ronddolen door een gebrek aan standplaatsen. De Vlaamse overheid heeft hier een enorme verantwoordelijkheid. Het wonen in een woonwagen is een erkende woonvorm en ook mensen met een huis op wielen hebben recht op een plek in onze samenleving. Discriminatie kan niet, voor niemand. Wie wordt de volgende die niet in het kleine Vlaamse plaatje past?’ (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content