Voor het eerst in de geschiedenis lopen jongeren een grotere kans om in de armoede te verzeilen dan ouderen. Dat schrijft De Morgen op basis van een onderzoek van voormalig SP.A-minister Frank Vandenbroucke.

Terwijl de oudere generaties geleidelijk aan hun beschikbaar inkomen zien stijgen, wordt de jongere generatie steeds meer geconfronteerd met een grotere bestaansonzekerheid. Dat is een vaststelling die professor Frank Vandenbroucke, voormalig SP.A-minister en nu werkzaam bij het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck, maakt in zijn paper 'The Active Welfare State Revisited' (De actieve welvaartstaat herbekeken').

"Het is echt een langetermijntrend die steeds sterker wordt", stelt Vandenbroucke. In 2005 bedroeg het gemiddelde armoederisico bij 65-plussers in ons land 23,2 procent. Dat is inmiddels gedaald tot 20,2 procent. Omgekeerd ging de tendens bij de min-18-jarigen over diezelfde periode in stijgende lijn: van 15,3 procent naar 18,7 procent.

Zeker het armoederisico bij jonge gezinnen waar niemand werkt, is bij de hoogste van Europa. Tegelijk is dat bizar, want we geven in ons land relatief veel uit aan werkloosheidsuitkeringen, stelt Vandenbroucke vast. (Belga/SD)


Voor het eerst in de geschiedenis lopen jongeren een grotere kans om in de armoede te verzeilen dan ouderen. Dat schrijft De Morgen op basis van een onderzoek van voormalig SP.A-minister Frank Vandenbroucke. Terwijl de oudere generaties geleidelijk aan hun beschikbaar inkomen zien stijgen, wordt de jongere generatie steeds meer geconfronteerd met een grotere bestaansonzekerheid. Dat is een vaststelling die professor Frank Vandenbroucke, voormalig SP.A-minister en nu werkzaam bij het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck, maakt in zijn paper 'The Active Welfare State Revisited' (De actieve welvaartstaat herbekeken')."Het is echt een langetermijntrend die steeds sterker wordt", stelt Vandenbroucke. In 2005 bedroeg het gemiddelde armoederisico bij 65-plussers in ons land 23,2 procent. Dat is inmiddels gedaald tot 20,2 procent. Omgekeerd ging de tendens bij de min-18-jarigen over diezelfde periode in stijgende lijn: van 15,3 procent naar 18,7 procent. Zeker het armoederisico bij jonge gezinnen waar niemand werkt, is bij de hoogste van Europa. Tegelijk is dat bizar, want we geven in ons land relatief veel uit aan werkloosheidsuitkeringen, stelt Vandenbroucke vast. (Belga/SD)