Een van de actievoerders is Felix De Clerck, zoon van ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck. Hij organiseerde in januari ook al een betoging tegen de politieke impasse. Die lokte toen 34.000 deelnemers.

"Het kan niet dat een regering van lopende zaken nu bijna een volwaardige regering is", verklaart De Clerck aan Knack. "Omdat ze niet meer verkozen zijn hebben ze aan niemand meer verantwoording af te leggen, en de partijen die nu wel verkozen zijn nemen hun verantwoordelijkheid niet op."

"We noemen dit een 'Stockholm-democratie', afgeleid van het Stockholm-syndroom waarbij een gegijzelde verliefd wordt op de gijzelnemer. Dit is hetzelfde effect: we worden gegijzeld door de politiek."

"Het ergste is dat er in de straat onverschilligheid begint te heersen tegenover de politieke situatie. Dat is de meest ongezonde situatie die een democratie kan hebben."

Bij de N-VA waren ze alvast niet opgezet met de actie. "Ze hebben onmiddellijk de politie gebeld en ons onder lichte dwang naar buiten geëscorteerd", verklaart De Clerck. "Ze wilden geen gesprek met ons, we moesten maar een afspraak maken. In januari kwamen we met 34.000 mensen op straat, dat was een duidelijk signaal. Ondertussen is er nog altijd geen wil bij de N-VA om naar ons te luisteren."

Bij PS hadden de jongeren meer succes. Een veertiental actievoerders werden daar ontvangen door enkele woordvoerders van de partij. "Ze hadden begrip voor onze eisen", verklaart Thomas Decreus, een van de jongeren die er bij was. "Maar natuurlijk staken ze de schuld op de andere partijen."

De jongeren eisen meer openheid, en volgens Decreus is de PS ook bereid om die te geven. "Maar vandaag wilden ze niets lossen over de huidige stand van zaken. Ze verklaarden enkel bereid te zijn mee te zoeken naar een oplossing om in de toekomst meer transparantie te voorzien." (NC)

Een van de actievoerders is Felix De Clerck, zoon van ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck. Hij organiseerde in januari ook al een betoging tegen de politieke impasse. Die lokte toen 34.000 deelnemers."Het kan niet dat een regering van lopende zaken nu bijna een volwaardige regering is", verklaart De Clerck aan Knack. "Omdat ze niet meer verkozen zijn hebben ze aan niemand meer verantwoording af te leggen, en de partijen die nu wel verkozen zijn nemen hun verantwoordelijkheid niet op.""We noemen dit een 'Stockholm-democratie', afgeleid van het Stockholm-syndroom waarbij een gegijzelde verliefd wordt op de gijzelnemer. Dit is hetzelfde effect: we worden gegijzeld door de politiek.""Het ergste is dat er in de straat onverschilligheid begint te heersen tegenover de politieke situatie. Dat is de meest ongezonde situatie die een democratie kan hebben."Bij de N-VA waren ze alvast niet opgezet met de actie. "Ze hebben onmiddellijk de politie gebeld en ons onder lichte dwang naar buiten geëscorteerd", verklaart De Clerck. "Ze wilden geen gesprek met ons, we moesten maar een afspraak maken. In januari kwamen we met 34.000 mensen op straat, dat was een duidelijk signaal. Ondertussen is er nog altijd geen wil bij de N-VA om naar ons te luisteren."Bij PS hadden de jongeren meer succes. Een veertiental actievoerders werden daar ontvangen door enkele woordvoerders van de partij. "Ze hadden begrip voor onze eisen", verklaart Thomas Decreus, een van de jongeren die er bij was. "Maar natuurlijk staken ze de schuld op de andere partijen." De jongeren eisen meer openheid, en volgens Decreus is de PS ook bereid om die te geven. "Maar vandaag wilden ze niets lossen over de huidige stand van zaken. Ze verklaarden enkel bereid te zijn mee te zoeken naar een oplossing om in de toekomst meer transparantie te voorzien." (NC)