Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

Zo worden de extreme ideeën van geradicaliseerde jongeren in de jeugdinstellingen niet openlijk verworpen. ­Bovendien worden de jongeren niet geïsoleerd, maar wordt er bewust gekozen hen op te nemen binnen de leefgroepen. Pas als ze betrapt worden op het ronselen van nieuwe rekruten voor de jihad, worden de jongeren weg­gehaald bij de anderen.

'Begrip en geduld'

Nog opvallender is de uitdrukkelijke vraag aan opvoeders om niet lijnrecht in te gaan tegen de radicale ideeën van de jongeren. De opvoeders krijgen de opdracht om begrip te tonen, geduld te oefenen en op zachte wijze alternatieven aan te dragen, in de hoop de radicale ideeën alsnog te kunnen counteren.

Er gelden voor radicale jongeren strengere regels voor contact met familie en vrienden. Bovendien krijgt het personeel van de instellingen de opdracht om mee te werken met veiligheidsdiensten als er een formele terreurdreiging is. Volgens het Agentschap Jongerenwelzijn zijn er de voorbije jaren slechts een viertal geradicaliseerde jongeren in de instellingen opgesloten.

(Belga/RR)

Dat schrijven de kranten van Mediahuis. Zo worden de extreme ideeën van geradicaliseerde jongeren in de jeugdinstellingen niet openlijk verworpen. ­Bovendien worden de jongeren niet geïsoleerd, maar wordt er bewust gekozen hen op te nemen binnen de leefgroepen. Pas als ze betrapt worden op het ronselen van nieuwe rekruten voor de jihad, worden de jongeren weg­gehaald bij de anderen. Nog opvallender is de uitdrukkelijke vraag aan opvoeders om niet lijnrecht in te gaan tegen de radicale ideeën van de jongeren. De opvoeders krijgen de opdracht om begrip te tonen, geduld te oefenen en op zachte wijze alternatieven aan te dragen, in de hoop de radicale ideeën alsnog te kunnen counteren. Er gelden voor radicale jongeren strengere regels voor contact met familie en vrienden. Bovendien krijgt het personeel van de instellingen de opdracht om mee te werken met veiligheidsdiensten als er een formele terreurdreiging is. Volgens het Agentschap Jongerenwelzijn zijn er de voorbije jaren slechts een viertal geradicaliseerde jongeren in de instellingen opgesloten. (Belga/RR)