Dat kondigt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) dinsdag aan in De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. Jongeren uit een zogenaamde 'problematische opvoedingssituatie', die bijvoorbeeld dreigen weg te lopen, zullen op termijn enkel nog in private jeugdvoorzieningen worden geplaatst.

"We gaan voor duidelijke en aparte reacties op delicten, waarbij het voor de jongere helder is dat die het gevolg zijn van het delict", zegt Vandeurzen. "Maar als er hulpverlening nodig is, mogen we dat natuurlijk niet uitsluiten. We zijn ervan overtuigd dat we vandaag over de instrumenten beschikken om dat bij de aanvang van een traject alvast te realiseren."

De ingreep kadert in een grondige hervorming van het jeugdrecht die Vandeurzen nog voor de zomer binnen de Vlaamse regering wil bespreken. Net zoals jeugdrechters, -advocaten en de Kinderrechtencommissaris is coalitiepartner N-VA alvast gewonnen voor de gescheiden opvang. "Anders weet de jongere soms niet meer of het gaat om een straf of om hulp", verklaart Vlaams parlementslid Lorin Parys alvast in de kranten.

Dat kondigt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) dinsdag aan in De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. Jongeren uit een zogenaamde 'problematische opvoedingssituatie', die bijvoorbeeld dreigen weg te lopen, zullen op termijn enkel nog in private jeugdvoorzieningen worden geplaatst. "We gaan voor duidelijke en aparte reacties op delicten, waarbij het voor de jongere helder is dat die het gevolg zijn van het delict", zegt Vandeurzen. "Maar als er hulpverlening nodig is, mogen we dat natuurlijk niet uitsluiten. We zijn ervan overtuigd dat we vandaag over de instrumenten beschikken om dat bij de aanvang van een traject alvast te realiseren." De ingreep kadert in een grondige hervorming van het jeugdrecht die Vandeurzen nog voor de zomer binnen de Vlaamse regering wil bespreken. Net zoals jeugdrechters, -advocaten en de Kinderrechtencommissaris is coalitiepartner N-VA alvast gewonnen voor de gescheiden opvang. "Anders weet de jongere soms niet meer of het gaat om een straf of om hulp", verklaart Vlaams parlementslid Lorin Parys alvast in de kranten.