Volgens jongerenvoorzitter Hans Maes leverden die discussie ook enkele verrassingen op. Zo haalden voorstellen rond het afschaffen van de monarchie en het invoeren van een cashloze economie de eindstreep niet.

Verkiezingen zijn niet alleen voor de moederpartijen een moment om hun programma te vernieuwen, ook jongerenpartijen houden hun standpunten tegen het licht. Zaterdag verzamelden de jong liberalen van Jong VLD zich in Mechelen, de stad van Open VLD-burgemeester Bart Somers, om zich te buigen over de congrestekst 'De Liberale Feniks'.

Tientallen resoluties waren voer voor discussie. De jonge liberalen zijn het onder meer eens over de afschaffing van de overheidsfinanciering van religies. Op energievlak pleit Jong VLD voor de invoering van een CO2-taks en voor het behoud van de kernuitstap. 'Al willen we de deur naar mogelijke technologische innovaties op nucleair vlak niet uitsluiten', legt jongerenvoorzitter Hans Maes uit.

Op communautair vlak pleit Jong VLD voor homogenere bevoegdheidspakketten, een federale kieskring en mogelijke herfederaliseringen. Opvallend daarbij: de jongeren vinden dat er een soort hiërarchie moet komen waarbij de federale wetten boven de regionale decreten en ordonnanties komen te staan.

Een jongerencongres zou geen jongerencongres zijn zonder ook wat verrassende wendingen. Zo haalde het voorstel voor de afschaffing van de monarchie het niet. 'Daar hebben we uiteindelijk gekozen voor het behoud van de monarchie, maar met enkel dotaties voor het koningspaar en de troonopvolger', legt Hans Maes uit.

Volgens jongerenvoorzitter Hans Maes leverden die discussie ook enkele verrassingen op. Zo haalden voorstellen rond het afschaffen van de monarchie en het invoeren van een cashloze economie de eindstreep niet.Verkiezingen zijn niet alleen voor de moederpartijen een moment om hun programma te vernieuwen, ook jongerenpartijen houden hun standpunten tegen het licht. Zaterdag verzamelden de jong liberalen van Jong VLD zich in Mechelen, de stad van Open VLD-burgemeester Bart Somers, om zich te buigen over de congrestekst 'De Liberale Feniks'. Tientallen resoluties waren voer voor discussie. De jonge liberalen zijn het onder meer eens over de afschaffing van de overheidsfinanciering van religies. Op energievlak pleit Jong VLD voor de invoering van een CO2-taks en voor het behoud van de kernuitstap. 'Al willen we de deur naar mogelijke technologische innovaties op nucleair vlak niet uitsluiten', legt jongerenvoorzitter Hans Maes uit. Op communautair vlak pleit Jong VLD voor homogenere bevoegdheidspakketten, een federale kieskring en mogelijke herfederaliseringen. Opvallend daarbij: de jongeren vinden dat er een soort hiërarchie moet komen waarbij de federale wetten boven de regionale decreten en ordonnanties komen te staan. Een jongerencongres zou geen jongerencongres zijn zonder ook wat verrassende wendingen. Zo haalde het voorstel voor de afschaffing van de monarchie het niet. 'Daar hebben we uiteindelijk gekozen voor het behoud van de monarchie, maar met enkel dotaties voor het koningspaar en de troonopvolger', legt Hans Maes uit.