Jong talent: Kasper Albers ontwikkelt een innovatief statiegeldsysteem voor herbruikbare bekers
‘Op events die herbruikbare bekers gebruiken, loopt het vaak nog mis bij het retourneren’, zegt ondernemer Kasper Albers. ‘Als dat niet vlot gaat, komen bekers niet opnieuw in omloop en vormen ze helemaal geen beter alternatief voor de wegwerpeconomie waar we zo graag van af willen.’
Om dat probleem op te lossen, lanceerde Albers samen met Glenn Verhaege (29) begin dit jaar Borro, een Brusselse start-up die een digitaal statiegeldsysteem ontwikkelde voor herbruikbare bekers. ‘Daarmee zorgen we ervoor dat de bekers op grote schaal kunnen blijven circuleren.’ Tijdens zijn eerste investeringsronde haalde Borro 350.000 euro op.
Hoe werkt dat statiegeldsysteem precies?
Kasper Albers: Door middel van een QR-code koppelt het systeem een herbruikbare beker aan de bankkaart van de consument. Wie de beker retourneert in een slim retourpunt – dat kan zelfs onbemand zijn – krijgt de waarborg automatisch terugbetaald. Op die manier biedt het systeem een antwoord op een reeks uitdagingen waar organisatoren vandaag voor staan: het gaat fraude tegen, verlaagt de personeelskosten en biedt een optimale service voor bezoekers, die niet meer in de wachtrij hoeven te staan.
Een paar maanden geleden hebben jullie het systeem getest in een voetbalstadion van een Belgische eersteklasser. Hoe verliep dat?
Albers: Dat was erg succesvol. We wilden toen vooral nagaan hoe vlot alles op zo’n groot event zou verlopen, zowel voor de bezoekers als voor de medewerkers. Hoewel we amper over het systeem gecommuniceerd hadden, verliep dat probleemloos. Dat betekent dat het voor de bezoekers erg intuïtief aanvoelt, wat bevestigt dat we met onze oplossing op het juiste spoor zitten. Met de resultaten van die test hebben we heel wat mensen kunnen overtuigen om te investeren in Borro.
Wat gaan jullie doen met het geld uit de investeringsronde?
Albers: Enerzijds gaan we dat geld gebruiken om ons systeem verder te verbeteren, anderzijds zullen we daarmee ook nieuwe proefprojecten opzetten, zowel in België als daarbuiten. Onze uiteindelijke ambitie is om vanaf de komende zomer het systeem in zo veel mogelijk stadions te implementeren. Als dat goed loopt, kunnen we ook ons team verder uitbreiden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier