Jong Limburgs koppel bij doden op Pukkelpop

© Reuters

Bij de vijf doden na het drama op het muziekfestival Pukkelpop in Kiewit is een jong koppeltje uit Beringen.

Het muziekfestival Pukkelpop in Kiewit is afgelast nadat vijf mensen omkwamen toen enkele tenten het begaven onder zwaar noodweer. Er vielen ook tien zwaargewonden, van wie er twee tot drie nog voor hun leven vechten, en 140 lichtgewonden.

Bij de vijf doden is een jong koppeltje uit Beringen. Vrienden van de slachtoffers hingen vrijdag bloemen en een foto van het koppeltje aan het hekken van het festivalterrein.

Op Twitter circuleren de namen van de twee slachtoffers. Het gaat om een jongeman uit Koersel (Beringen) en zijn vriendin uit Ham.

Een ander slachtoffer is een 21-jarig meisje uit Hamme. Dat heeft burgemeester Herman Vijt bevestigd aan de redactie van TVOost.

De burgemeester van Hasselt Hilde Claes en de organisatie maakten vrijdag alleen bekend dat de vijf doden allemaal Belgen zijn, van wie de leeftijd tussen de 15 en 59 jaar varieert.

Zwaargewonden
Twee van de zes Nederlandse zwaargewonden zijn er erg aan toe, zegt burgemeester Claes. De twee zwaargewonden liggen in de Genkse campus Sint-Jan van het Ziekenhuis Oost-Limburg. “We houden de vingers gekruist en hopen dat de toestand van die twee personen verbetert. De twee krijgen uur na uur en minuut na minuut de beste zorgen toegediend”, benadrukte Claes.

“De zwaargewonden hebben letsels opgelopen door rondvliegend materiaal, brokstukken en omgeknakte bomen. De kritieke personen hebben trauma’s opgelopen aan het hoofd, de hersenen en letsels in de borst- en buikstreek, die bloedingen kunnen veroorzaken. De mensen met zware trauma’s liggen uiteraard op de afdeling intensieve zorgen”, vertelde cardioloog Pascal Vranckx van het Hasseltse Jessaziekenhuis, die deel uitmaakt van het team medische dienstverlening op Pukkelpop.

De zeer zwaargewonden zijn donderdagavond overgebracht naar de ziekenhuizen in Hasselt, Genk en Heusden-Zolder en de anderen met verwondingen werden vervoerd naar verder liggende ziekenhuizen. Er waren donderdag onder meer vijf mugteams ter plaatse.

Noodopvang
Vierhonderdvijftig gestrande Pukkelpopgangers maakten in de nacht van donderdag op vrijdag gebruik van de noodopvangplaatsen op de site van de vroegere Philipsfabriek en de Grenslandhallen. De camping, waar donderdag een dode viel te betreuren, was immers herschapen in een slagveld en de kampeerders, die het echt niet meer zagen zitten, konden terecht in de twee opvangplaatsen.

Veel jongeren kregen ook een slaapplaats bij Hasselaren thuis, die spontaan hulp boden. Er heerste een grote solidariteit.

Voor de kampeerders, die donderdagavond en ’s nachts naar huis vertrokken, waren er extra bussen en treinen voorzien. Mensen, die op de camping vertrokken zijn zonder hun materiaal mee te nemen, hebben nog tot zaterdagmiddag 20 augustus de kans om dat op de camping op te halen.

De vele buitenlandse Pukkelpopgangers, die niet meteen terug naar huis kunnen keren, hebben opvang gekregen in Center Parcs Erperheide in Peer, dat een honderdtal opvangplaatsen ter beschikking stelt.

Afgelast

De organisatoren hebben besloten om het festival voor de rest van het weekend stop te zetten. Eerder had organisator Chokri Mahassine nog gezegd dat het muziekfestival vrijdag opnieuw om 11 uur van start zou gaan.

“Pukkelpop is in diepe rouw. We voelen erg mee met de families en vrienden van de slachtoffers. Woorden schieten te kort. We kunnen ons er dan ook niet mee verzoenen om het festival verder te laten plaatsvinden”, klinkt het. “Wat hier gebeurd is is uitzonderlijk en zeer onvoorspelbaar geweest. We zijn heel erg ontroerd door alle spontane hulp die onze festivalgangers en wij mochten ontvangen”, gaat het verder.

De organisatie roept alle festivalgangers op om begrip op te brengen voor deze ‘uiterst moeilijke beslissing’ en ‘op een serene manier terug naar huis te keren’. Bij de festivalgangers klinkt veel begrip voor de afgelasting: velen zouden het ongepast vinden het feest verder te zetten terwijl er zoveel slachtoffers gevallen zijn. (Belga/SD/TE)

Volg Knack op Twitter

Volg Knack op Facebook

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content