Dat heeft Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) bekendgemaakt. Anderhalve maand geleden stond de integratiesector in rep en roer. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers verkoos het fonkelnieuwe Join.Vlaanderen boven het Minderhedenforum als nieuwe partner voor het Vlaamse integratie­beleid.

Op die keuze kwam snel erg veel kritiek. De ene na de andere partnerorganisatie van Join.Vlaanderen haakte af of distantieerde zich. Critici zeiden dat het dossier van Join.Vlaanderen niet deugde en minister Somers werd opgeroepen terug te komen op zijn beslissing. Somers zette de procedure on hold en riep op tot samenwerken tussen beide organisaties.

Het Minderhedenforum trok ook met succes naar de Raad van State. Die vond dat Somers zijn beslissing onvoldoende gemotiveerd had. De minister bleef hopen dat de twee organisaties tot een vergelijk konden komen.

Startpunt

Na weken van overleg hebben de organisaties dat vergelijk nu ook gevonden. De twee organisaties hebben een engagementsverklaring ondertekend. Die verklaring bevat afspraken over visie, werkwijze en doelstellingen.

De gezamenlijke verklaring wordt gezien als een 'startpunt'. De twee organisaties stellen nu een transitiecomité samen dat zal bestaan uit acht vaste leden. Eind dit jaar moet de nieuwe participatieorganisatie een feit zijn. Minister Somers haalt opgelucht adem: 'Join.Vlaanderen en het Minderhedenforum zijn partners met hetzelfde doel.

Met de nieuwe participatieorganisatie gaan we aan de slag voor een inclusief Vlaanderen met meer gelijke kansen en meer actief en gedeeld burgerschap.'

Dat heeft Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) bekendgemaakt. Anderhalve maand geleden stond de integratiesector in rep en roer. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers verkoos het fonkelnieuwe Join.Vlaanderen boven het Minderhedenforum als nieuwe partner voor het Vlaamse integratie­beleid. Op die keuze kwam snel erg veel kritiek. De ene na de andere partnerorganisatie van Join.Vlaanderen haakte af of distantieerde zich. Critici zeiden dat het dossier van Join.Vlaanderen niet deugde en minister Somers werd opgeroepen terug te komen op zijn beslissing. Somers zette de procedure on hold en riep op tot samenwerken tussen beide organisaties. Het Minderhedenforum trok ook met succes naar de Raad van State. Die vond dat Somers zijn beslissing onvoldoende gemotiveerd had. De minister bleef hopen dat de twee organisaties tot een vergelijk konden komen.Na weken van overleg hebben de organisaties dat vergelijk nu ook gevonden. De twee organisaties hebben een engagementsverklaring ondertekend. Die verklaring bevat afspraken over visie, werkwijze en doelstellingen. De gezamenlijke verklaring wordt gezien als een 'startpunt'. De twee organisaties stellen nu een transitiecomité samen dat zal bestaan uit acht vaste leden. Eind dit jaar moet de nieuwe participatieorganisatie een feit zijn. Minister Somers haalt opgelucht adem: 'Join.Vlaanderen en het Minderhedenforum zijn partners met hetzelfde doel. Met de nieuwe participatieorganisatie gaan we aan de slag voor een inclusief Vlaanderen met meer gelijke kansen en meer actief en gedeeld burgerschap.'