Vlaams SP.A-fractieleider John Crombez heeft in het VRT-programma De Ochtend herhaald dat de nieuwe Vlaamse regering verkeerde keuzes maakt en de facturen van de gezinnen en bedrijven nodeloos verhoogt. Volgens hem zal SP.A alternatieven blijven formuleren. "We moeten toch niet meedoen aan het gratuite beschuldigen van anderen om de eigen zwakte te verbergen", klonk het. Hij reageerde daarmee op de kritiek van energieminister Annemie Turtelboom (Open VLD). "Die beschuldigingen zijn gratuit. Ze heeft die beslissing over de netbeheerders zelf mee genomen en zegt nu dat het de slechtste beslissing ooit is."

'Welvarende regio moet niet besparen op hoger onderwijs'

Crombez nam de beleidsnota's van de verschillende Vlaamse ministers door en komt tot de conclusie dat de Vlaamse regering verkeerde keuzes maakt. Bovendien zegt de regering volgens hem onterecht dat de gemaakte keuzes noodzakelijk zijn en dat de impact zal meevallen.

Wat onderwijs betreft, begrijpt de SP.A-fractieleider niet waarom minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bespaart in het hoger onderwijs. "We zijn één van de meest welvarende regio's ter wereld. Zo'n regio moet niet besparen op het hoger onderwijs", aldus Crombez. "De minister zegt wel dat ze gaat investeren, maar het is wrang te merken dat ze net het omgekeerde doet: wel besparen, maar niet investeren."

Op het vlak van mobiliteit betreurt Crombez het feit dat Ben Weyts (N-VA) laat verstaan dat hij het beleid van zijn voorganger wil voortzetten. "De voorbije vijf jaar zijn de files verdubbeld", aldus Crombez, die in de beleidsnota van Weyts onvoldoende oplossingen ziet om de files te verminderen. Integendeel, door te besparen op openbaar vervoer en tegelijk de tarieven te verhogen, zullen de files enkel aangroeien, luidt de kritiek.

'Zondebok zoeken voor iets wat zelf beslist werd'

Ook minister van Energie Annemie Turtelboom krijgt een veeg uit de pan. Turtelboom liet de afgelopen dagen meermaals verstaan dat haar voorganger (SP.A-minister Freya Van den Bossche, red) de huidige regering heeft opgezadeld met een zware factuur voor het ondersteuningsbeleid voor groene stroom. Bij SP.A reageerden ze eerder al geprikkeld op die uitspraken. Ook John Crombez kan ze maar weinig smaken. Niet alleen heeft de Open VLD-minister het gevoerde beleid mee beslist, ze heeft nu ook de keuze om de facturen voor de gezinnen en bedrijven niet te verhogen.

"Stel, je bent een liberale minister van Energie, dan zou je wanneer je vaststelt dat de facturen dreigen te stijgen, toch proberen om die laag te houden voor de gezinnen en de kmo's. Maar zij doet net het omgekeerde en zoekt een zondebok in de vorige regering, ook al heeft ze het zelf mee beslist", aldus Crombez. "Als je als minister een probleem hebt, ga je voor een oplossing. Het kan perfect opgelost worden zonder de facturen te laten stijgen." (Belga/WB)

Vlaams SP.A-fractieleider John Crombez heeft in het VRT-programma De Ochtend herhaald dat de nieuwe Vlaamse regering verkeerde keuzes maakt en de facturen van de gezinnen en bedrijven nodeloos verhoogt. Volgens hem zal SP.A alternatieven blijven formuleren. "We moeten toch niet meedoen aan het gratuite beschuldigen van anderen om de eigen zwakte te verbergen", klonk het. Hij reageerde daarmee op de kritiek van energieminister Annemie Turtelboom (Open VLD). "Die beschuldigingen zijn gratuit. Ze heeft die beslissing over de netbeheerders zelf mee genomen en zegt nu dat het de slechtste beslissing ooit is."Crombez nam de beleidsnota's van de verschillende Vlaamse ministers door en komt tot de conclusie dat de Vlaamse regering verkeerde keuzes maakt. Bovendien zegt de regering volgens hem onterecht dat de gemaakte keuzes noodzakelijk zijn en dat de impact zal meevallen. Wat onderwijs betreft, begrijpt de SP.A-fractieleider niet waarom minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bespaart in het hoger onderwijs. "We zijn één van de meest welvarende regio's ter wereld. Zo'n regio moet niet besparen op het hoger onderwijs", aldus Crombez. "De minister zegt wel dat ze gaat investeren, maar het is wrang te merken dat ze net het omgekeerde doet: wel besparen, maar niet investeren." Op het vlak van mobiliteit betreurt Crombez het feit dat Ben Weyts (N-VA) laat verstaan dat hij het beleid van zijn voorganger wil voortzetten. "De voorbije vijf jaar zijn de files verdubbeld", aldus Crombez, die in de beleidsnota van Weyts onvoldoende oplossingen ziet om de files te verminderen. Integendeel, door te besparen op openbaar vervoer en tegelijk de tarieven te verhogen, zullen de files enkel aangroeien, luidt de kritiek. Ook minister van Energie Annemie Turtelboom krijgt een veeg uit de pan. Turtelboom liet de afgelopen dagen meermaals verstaan dat haar voorganger (SP.A-minister Freya Van den Bossche, red) de huidige regering heeft opgezadeld met een zware factuur voor het ondersteuningsbeleid voor groene stroom. Bij SP.A reageerden ze eerder al geprikkeld op die uitspraken. Ook John Crombez kan ze maar weinig smaken. Niet alleen heeft de Open VLD-minister het gevoerde beleid mee beslist, ze heeft nu ook de keuze om de facturen voor de gezinnen en bedrijven niet te verhogen. "Stel, je bent een liberale minister van Energie, dan zou je wanneer je vaststelt dat de facturen dreigen te stijgen, toch proberen om die laag te houden voor de gezinnen en de kmo's. Maar zij doet net het omgekeerde en zoekt een zondebok in de vorige regering, ook al heeft ze het zelf mee beslist", aldus Crombez. "Als je als minister een probleem hebt, ga je voor een oplossing. Het kan perfect opgelost worden zonder de facturen te laten stijgen." (Belga/WB)