Vande Lanotte vindt dat "de hysterie Electrabel en de hele nucleaire sector goed uitkomt", zo zegt hij in Het Laatste Nieuws.

'Zogenaamde daad van sabotage'

"Je moet geen argwanende mens zijn om te zien dat de nucleaire sector hier alle belang bij heeft", zegt Vande Lanotte. "Eerst vallen er twee centrales uit met scheurtjes. En net voor de winter, wanneer Doel 1 wettelijk uit roulatie moet worden genomen, valt ook Doel 4 plots stil door een zogenaamde daad van sabotage. Iedereen wordt de stuipen op het lijf gejaagd."

De boodschap die gegeven wordt, is voor de mensen zonneklaar, meent de SP.A'er: "Zonder kernenergie gaat het licht uit". "En dan komt de nieuwe minister Marie-Christine Marghem (MR) verkondigen dat ze eraan twijfelt of we nog wel genoeg stroom hebben als we Doel 1 en Doel 2 zouden sluiten. Je moet al ziende blind zijn om niet door te hebben dat Electrabel hier garen bij spint. Dat ligt er vingerdik op."

'We kunnen niet zonder kernenergie'-sfeertje

Vande Lanotte wil naar eigen zeggen niemand met de vinger wijzen, "maar ik stel alleen vast dat er een sfeertje is gecreëerd waarin wordt gesuggereerd dat we niet zonder kernenergie kunnen". Dat was helemaal niet nodig geweest als vroeger de kaart van de invoer was getrokken. "Maar ja, daar was Electrabel niet bij gebaat."

Zelf ontkent Electrabel dat het voordeel haalt uit de hetze rond de black-out. "Dat zo veel kerncentrales stilliggen, kost ons net handenvol geld." (Belga/TE)

Vande Lanotte vindt dat "de hysterie Electrabel en de hele nucleaire sector goed uitkomt", zo zegt hij in Het Laatste Nieuws. "Je moet geen argwanende mens zijn om te zien dat de nucleaire sector hier alle belang bij heeft", zegt Vande Lanotte. "Eerst vallen er twee centrales uit met scheurtjes. En net voor de winter, wanneer Doel 1 wettelijk uit roulatie moet worden genomen, valt ook Doel 4 plots stil door een zogenaamde daad van sabotage. Iedereen wordt de stuipen op het lijf gejaagd." De boodschap die gegeven wordt, is voor de mensen zonneklaar, meent de SP.A'er: "Zonder kernenergie gaat het licht uit". "En dan komt de nieuwe minister Marie-Christine Marghem (MR) verkondigen dat ze eraan twijfelt of we nog wel genoeg stroom hebben als we Doel 1 en Doel 2 zouden sluiten. Je moet al ziende blind zijn om niet door te hebben dat Electrabel hier garen bij spint. Dat ligt er vingerdik op." Vande Lanotte wil naar eigen zeggen niemand met de vinger wijzen, "maar ik stel alleen vast dat er een sfeertje is gecreëerd waarin wordt gesuggereerd dat we niet zonder kernenergie kunnen". Dat was helemaal niet nodig geweest als vroeger de kaart van de invoer was getrokken. "Maar ja, daar was Electrabel niet bij gebaat." Zelf ontkent Electrabel dat het voordeel haalt uit de hetze rond de black-out. "Dat zo veel kerncentrales stilliggen, kost ons net handenvol geld." (Belga/TE)