De aankondiging door het Paleis kwam er kort nadat koning Filip de twee voorzitters had ontvangen.

De vorige informateur, PS-voorzitter Paul Magnette, gaf zijn opdracht maandag terug aan de koning. Maar die hield de beslissing over een volgende stap in beraad, en consulteerde de voorbije twee dagen eerst de partijvoorzitters van de liberale, socialistische en groene families, aangevuld met die van CD&V, cdH, DéFI en N-VA.

Coens en Bouchez mochten dinsdagavond kort voor 19 uur nog eens terugkeren, en zijn nu aangesteld als informateurs, meldt het Paleis.

Georges-Louis Bouchez na afloop van het bezoek aan de koning, Belgaimage
Georges-Louis Bouchez na afloop van het bezoek aan de koning © Belgaimage

Met Bouchez en Coens stuurt koning Filip twee relatieve nieuwelingen het veld in. Bouchez zit sinds eind november in het zadel bij de Franstalige liberalen, Coens is pas afgelopen vrijdag verkozen tot CD&V-stuurman.

Zowel de liberalen als de christendemocraten spelen een sleutelrol in de federale formatie. Magnette leek aan te sturen op een paars-groene regering, zonder N-VA, maar zowel CD&V als MR lieten duidelijk blijken dat de paars-gele formule, met N-VA, wat hen betreft nog onvoldoende getest is.

De liberalen zijn in beide constellaties nodig, CD&V kan - zeker in de krappe paars-groene formule - voor een comfortabele meerderheid zorgen. CD&V-onderhandelaar Koen Geens liet de afgelopen weken en dagen verschillende keren merken dat de paars-gele formule - met N-VA - wat hem betreft nog niet voldoende getest werd, en dat N-VA-voorzitter Bart De Wever nu best aan zet komt.

De twee informateurs zullen nu met alle partijen praten, zei kersverse informateur Coens dinsdagavond bij de VRT. Ze zullen 'alle pistes onderzoeken', viel bij de CD&V-top te noteren. De twee informateurs zullen 'in alle openheid alle mogelijke pistes bewandelen om tot een regering te komen'. Op 20 december brengen ze verslag uit aan de koning.

De Wever 'constructief'

N-VA-voorzitter Bart De Wever hoopt dat de paars-groene piste van de baan is nu CD&V-voorzitter Joachim Coens en MR-kopman Georges-Louis Bouchez aangesteld zijn als federaal informateurs. Dat liet hij dinsdagavond weten via zijn woordvoerster.

De Wever solliciteerde de afgelopen weken en dagen zelf openlijk naar de post van informateur, nadat PS-voorzitter Paul Magnette steeds meer leek aan te sturen op een regenboogcoalitie met liberalen, socialisten en groenen. 'Mijn grootste bezorgdheid is dat Vlaanderen geconfronteerd wordt met bestuur waarvoor de Vlaamse kiezer niet gestemd heeft', aldus De Wever in een persbericht. 'Ik heb daarom meermaals mijn bereidheid getoond om een opdracht op mij te nemen. Met de aanstelling van Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez is echter hopelijk de paars-groene piste van de baan.' De N-VA houdt zich in elk geval beschikbaar voor de informateurs, zegt De Wever nog. 'We zullen constructief en met open vizier meewerken.'

De aankondiging door het Paleis kwam er kort nadat koning Filip de twee voorzitters had ontvangen.De vorige informateur, PS-voorzitter Paul Magnette, gaf zijn opdracht maandag terug aan de koning. Maar die hield de beslissing over een volgende stap in beraad, en consulteerde de voorbije twee dagen eerst de partijvoorzitters van de liberale, socialistische en groene families, aangevuld met die van CD&V, cdH, DéFI en N-VA. Coens en Bouchez mochten dinsdagavond kort voor 19 uur nog eens terugkeren, en zijn nu aangesteld als informateurs, meldt het Paleis. Met Bouchez en Coens stuurt koning Filip twee relatieve nieuwelingen het veld in. Bouchez zit sinds eind november in het zadel bij de Franstalige liberalen, Coens is pas afgelopen vrijdag verkozen tot CD&V-stuurman. Zowel de liberalen als de christendemocraten spelen een sleutelrol in de federale formatie. Magnette leek aan te sturen op een paars-groene regering, zonder N-VA, maar zowel CD&V als MR lieten duidelijk blijken dat de paars-gele formule, met N-VA, wat hen betreft nog onvoldoende getest is. De liberalen zijn in beide constellaties nodig, CD&V kan - zeker in de krappe paars-groene formule - voor een comfortabele meerderheid zorgen. CD&V-onderhandelaar Koen Geens liet de afgelopen weken en dagen verschillende keren merken dat de paars-gele formule - met N-VA - wat hem betreft nog niet voldoende getest werd, en dat N-VA-voorzitter Bart De Wever nu best aan zet komt. De twee informateurs zullen nu met alle partijen praten, zei kersverse informateur Coens dinsdagavond bij de VRT. Ze zullen 'alle pistes onderzoeken', viel bij de CD&V-top te noteren. De twee informateurs zullen 'in alle openheid alle mogelijke pistes bewandelen om tot een regering te komen'. Op 20 december brengen ze verslag uit aan de koning. N-VA-voorzitter Bart De Wever hoopt dat de paars-groene piste van de baan is nu CD&V-voorzitter Joachim Coens en MR-kopman Georges-Louis Bouchez aangesteld zijn als federaal informateurs. Dat liet hij dinsdagavond weten via zijn woordvoerster.De Wever solliciteerde de afgelopen weken en dagen zelf openlijk naar de post van informateur, nadat PS-voorzitter Paul Magnette steeds meer leek aan te sturen op een regenboogcoalitie met liberalen, socialisten en groenen. 'Mijn grootste bezorgdheid is dat Vlaanderen geconfronteerd wordt met bestuur waarvoor de Vlaamse kiezer niet gestemd heeft', aldus De Wever in een persbericht. 'Ik heb daarom meermaals mijn bereidheid getoond om een opdracht op mij te nemen. Met de aanstelling van Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez is echter hopelijk de paars-groene piste van de baan.' De N-VA houdt zich in elk geval beschikbaar voor de informateurs, zegt De Wever nog. 'We zullen constructief en met open vizier meewerken.'