Jo Cornu (NMBS): ‘Stop debat over mijn mandaten. Dit is belachelijk, dit is een heksenjacht.’

Jo Cornu © BELGA
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

‘Dit is belachelijk. Dit is een heksenjacht. Ik wil stoppen met dit debat.’ Toekomstig CEO van de NMBS Jo Cornu reageert geprikkeld op de heisa die is ontstaan omdat hij weigert zijn mandaten in andere ondernemingen op te geven.

Nog voor zijn aanstelling als CEO van de NMBS is Jo Cornu al omstreden, niet in het minst omdat hij gezegd heeft dat hij zijn mandaten in andere bedrijven niet wil opgeven. Die mandaten leverden hem vorig jaar 232.000 euro op.

Prioriteit

Cornu zetelt onder meer in de raden van bestuur van Belgacom, KBC en Agfa Gevaert. De regering heeft vandaag beslist dat Cornu zijn andere mandaten niet hoeft op te geven zolang hij maar ‘prioriteit’ geeft aan de NMBS.

Terzake rekende uit dat Cornu vorig jaar 64 keer moest vergaderen voor Belgacom, KBC en Agfa Gevaert. ‘Toch wel heel veel om daarnaast een groot bedrijf als de NMBS te leiden.’

Heksenjacht

Cornu reageert daarop erg geprikkeld. ‘Dit is gewoon belachelijk. Ik wil met dit debat stoppen. Wat is het probleem? Als mensen die grote bedrijven leiden niet in externe raden van bestuur mogen zitten, dan zou er niet veel volk in de raden van bestuur zitten. Heel dat debat over die mandaten is een heksenjacht geworden.’

‘Ik heb trouwens al één mandaat stopgezet. Ik behoud er drie omdat ik drie een heel redelijk niveau van mandaten vind.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content