Jinnih Beels trekt Antwerpse SP.A-lijst in oktober

Jinnih Beels © Belga

Onafhankelijk kandidate Jinnih Beels wordt lijsttrekker voor SP.A in Antwerpen bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Tom Meeuws staat op de tweede plaats.

Niet Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws, maar wel voormalig politiecommissaris Jinnih Beels zal in oktober de lijst van sp.a trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Beels dook als onafhankelijk kandidaat op bij het project Samen van sp.a en Groen en koos na het uiteenvallen daarvan voor de sp.a-lijst. Ze blijft voorlopig naar eigen zeggen wel een ‘verruimingskandidaat’ en dus geen partijlid.

Meeuws zelf krijgt de tweede plaats op de ontwerplijst, die op 21 april nog door de leden moet worden goedgekeurd. Vlaams parlementslid Güler Turan staat op drie, gemeenteraadslid en de bekende voormalige zaalvoetballer Karim Bachar op vier en OCMW-raadslid Tatjana Scheck op vijf.

Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache zal de lijst duwen. De overige plaatsen worden later bekendgemaakt, maar volgens Meeuws zullen ervaren kopstukken als Monica De Coninck en Kathleen Van Brempt daar zeker nog bij horen.

Meeuws wilde Beels eigenlijk al lijsttrekker maken nog voor ‘Samen’ werd stopgezet, zegt hij. ‘Zij is onze ideale kandidaat-burgemeester’, vindt hij. ‘De mensen willen nieuwe, geloofwaardige politici die vooral veel ervaring hebben op straat, in de wijken. Jinnih heeft dat meer dan wie ook. We hebben ook een burgemeester nodig die met de armen open iedereen warm en hartelijk verwelkomt in deze stad.’

‘Opnieuw voorruit’

Beels wordt door de Antwerpse SP.A-voorzitter naar voren geschoven als een ‘verruimingskandidaat’ bij de verkiezingen. De socialisten willen onder de slogan ‘Opnieuw vooruit’ vooral inzetten op de thema’s mobiliteit, wonen, onderwijs en zekerheid van zorg en veiligheid. Als socialisten willen we een stad zijn waar iedereen opnieuw vooruit kan geraken’, aldus Meeuws.

De ambitie bij sp.a lijkt dus erg groot, na zes jaar oppositie in Antwerpen. ‘We hebben een heel ander idee over hoe je een stad bestuurt dan het huidige stadsbestuur’, zegt Meeuws. ‘Antwerpen moet een plek zijn waar je aankomt op gelijk welke leeftijd en kansen krijgt en kan grijpen. Kansen om je dromen waar te maken. Vandaag hebben we echter een stad die stilstaat – in het verkeer én in het leven.’

Ook Beels heeft het over ‘een ploeg die vooruit wil met de stad en in het leven’. Ze wil naar eigen zeggen gaan voor prioriteiten als veilig en kwalitatief wonen, een brede schoolaanpak en de zekerheid voor jong en oud om toegang te hebben tot zorg. ‘We willen ervoor zorgen dat Antwerpen weer een warme, solidaire en leefbare stad wordt’, zegt ze

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content