Jean-Pierre Van Rossem heeft het basisprogramma van zijn partij R.O.S.S.E.M. (Radicale Omvormers en Sociale Strijders voor een Eerlijker Maatschappij) voorgesteld.

Overheid zoveel mogelijk minimaliseren

Het basisbeginsel van de partij, die eerder dit jaar nieuw leven werd ingeblazen, is dat de overheid zoveel mogelijk moet worden geminimaliseerd. Alle subsidies moeten volgens Van Rossem worden afgeschaft, behalve voor landbouw, onderwijs, gezondheidszorg, cultuur en het verenigingsleven. De overheid moet ook geen banken meer redden en hoeft zich niet garant te stellen voor het spaargeld van de burger.

Het meest uitgewerkte hoofdstuk van het programma betreft de economie. Om de concurrentiekracht van ons land te verlagen, moeten de btw, de vennootschapsbelasting en de loonlasten naar omlaag. Dat zorgt voor een terugverdieneffect van 60 procent, de overige 40 procent kan worden gezocht bij een vermogensbelasting op dure woningen. De overheid moet daarnaast 50.000 sociale woningen bouwen, gefinancierd met kasbons.

Om de veiligheid te verhogen moet de strafkans stijgen, terwijl de gemiddelde strafduur daalt en het gebruik van de enkelband wordt uitgebreid. Vreemdelingen die een straf van meer dan vijf jaar hebben uitgezeten, moeten daarna het land verlaten. Mensonterende gevangenissen als Vorst dienen te worden gesloten.

Rookverbod opheffen

Tenslotte wil Van Rossem ook het rookverbod in cafés weer opheffen. De politicus was niet bereikbaar voor commentaar. Eerder liet hij al weten naar de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen te willen trekken, in voorbereiding op de parlementsverkiezingen van 2014. (Belga/TE)

Jean-Pierre Van Rossem heeft het basisprogramma van zijn partij R.O.S.S.E.M. (Radicale Omvormers en Sociale Strijders voor een Eerlijker Maatschappij) voorgesteld. Overheid zoveel mogelijk minimaliserenHet basisbeginsel van de partij, die eerder dit jaar nieuw leven werd ingeblazen, is dat de overheid zoveel mogelijk moet worden geminimaliseerd. Alle subsidies moeten volgens Van Rossem worden afgeschaft, behalve voor landbouw, onderwijs, gezondheidszorg, cultuur en het verenigingsleven. De overheid moet ook geen banken meer redden en hoeft zich niet garant te stellen voor het spaargeld van de burger. Het meest uitgewerkte hoofdstuk van het programma betreft de economie. Om de concurrentiekracht van ons land te verlagen, moeten de btw, de vennootschapsbelasting en de loonlasten naar omlaag. Dat zorgt voor een terugverdieneffect van 60 procent, de overige 40 procent kan worden gezocht bij een vermogensbelasting op dure woningen. De overheid moet daarnaast 50.000 sociale woningen bouwen, gefinancierd met kasbons. Om de veiligheid te verhogen moet de strafkans stijgen, terwijl de gemiddelde strafduur daalt en het gebruik van de enkelband wordt uitgebreid. Vreemdelingen die een straf van meer dan vijf jaar hebben uitgezeten, moeten daarna het land verlaten. Mensonterende gevangenissen als Vorst dienen te worden gesloten. Rookverbod opheffenTenslotte wil Van Rossem ook het rookverbod in cafés weer opheffen. De politicus was niet bereikbaar voor commentaar. Eerder liet hij al weten naar de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen te willen trekken, in voorbereiding op de parlementsverkiezingen van 2014. (Belga/TE)