‘Je kunt nooit helemaal ontkomen aan de “greep” van Facebook’

© Dino

Er zijn sociale media die een pak meer aandacht besteden aan privacy dan Facebook, zegt onderzoeker Rob Heyman (VUB). ‘Maar daar heb je weinig aan als al je vrienden op Facebook blijven.’

De juf van mijn kleuter deelt geregeld foto’s en filmpjes in een besloten Facebook-groep van de klas. Is dat echt veilig? (Dries Van den Bossche, Gent)

Rob Heyman: Het is zo veilig als het internet veilig is. In principe zijn die foto’s alleen beschikbaar voor de andere leden van de besloten groep. Een datalek kun je natuurlijk nooit uitsluiten, maar dat risico is zeer beperkt. Er zijn wel twee uitzonderingen. Wanneer een lid van de groep rapporteert dat een foto hem schade berokkent, gaat Facebook die foto bekijken en eventueel verwijderen. In andere gevallen kijkt het bedrijf daar zo weinig mogelijk naar.

De andere uitzondering is een melding aan de politie. Als illegale beelden worden verspreid, kan de politie aan Facebook vragen om de informatie te krijgen. Maar dat is louter ter bescherming van de burger.

Welke alternatieven bestaan er voor Facebook? (Toon Jacobs, Hoogstraten)

Heyman: Technologisch gezien zijn er wel wat alternatieven. Google Plus was er één, maar dat platform is intussen op sterven na dood. En dan heb je nog Diaspora, een privacyvriendelijk sociaal netwerk dat nooit echt van de grond is gekomen. Die platforms hebben één probleem: veel te weinig mensen gebruiken ze. Als iedereen op Facebook blijft, heb je weinig aan een alternatief. Vergelijk het met een vervelend café: je vindt genoeg andere adressen, maar dan moeten je vrienden ook mee willen. Facebook is nu eenmaal sterk ingebed in ons dagelijkse leven.

In plaats van je Facebook-profiel te verwijderen, kun je Facebook beter actief in vraag stellen, zodat het bedrijf zijn gedrag aanpast.

Facebook heeft ook mensen zonder account gevolgd terwijl ze surften. Is er een manier om geen informatie prijs te geven, zonder het volledige internet te moeten mijden? (Eva Verbeke, Gent)

Heyman: Enkele jaren geleden heeft de Privacycommissie dat aangekaart. Facebook plaatste soms cookies bij niet-leden, omdat zij een openbare Facebookpagina hadden bezocht. Daar was op zich geen probleem mee, maar Facebook bleek ook extra cookies te plaatsen bij websites die via ‘Vind ik leuk’-knoppen aan het sociale netwerk gelinkt waren. Dat deed het bedrijf om te voorkomen dat robots geautomatiseerde acties tegen Facebook zouden voeren. Maar de Privacycommissie vond dat buiten proportie. Facebook heeft dat aangepast, waardoor Belgen zonder Facebook-profiel nu helemaal geen Facebook-pagina’s meer kunnen bekijken.

Er wordt volop opgeroepen om Facebook-profielen te verwijderen. Maar heeft dat enig nut als je WhatsApp blijft gebruiken? (Timothy Huygens)

Heyman: Nee, je kunt nooit helemaal ontkomen aan de ‘greep’ van Facebook, omdat het bedrijf ook WhatsApp, Instagram en enkele minder bekende reclamebedrijven in handen heeft. Net zoals je niet kunt ontsnappen aan Google: die internetgiganten zijn alomtegenwoordig.

In plaats van je Facebook-profiel te verwijderen, kun je Facebook beter actief in vraag stellen, zodat het bedrijf zijn gedrag aanpast. Steun bijvoorbeeld protestacties, laat van je horen. Facebook zoekt vaak naar nieuwe manieren om de privacy te breken, maar als het bedrijf op grote schaal wordt teruggefloten, zal het wel luisteren.

VRAAG VAN DE WEEK

Wat is de reële economische waarde van mijn persoonlijke gegevens voor Facebook? (Geert Onsia, Sint-Katelijne-Waver)

Heyman: Adverteerders betalen niet voor data, wel voor impressies en clicks. Impressies zijn ogen die blootgesteld worden aan reclameboodschappen. Voor 1000 paar ogen betaal je op Facebook 0,10 tot 0,50 euro. Per klik op een advertentie betaal je ongeveer hetzelfde. De data zijn een manier om de kansen op meer clicks te verhogen. En de waarde van die data is afhankelijk van je profiel. Als jij geïnteresseerd bent in deodorants, is je waarde veel kleiner dan wanneer je geïnteresseerd bent in auto’s. Simpelweg omdat de winstmarge op een auto veel hoger is.

Onze reële economische waarde fluctueert dus op basis van ons aankoopgedrag. In het laatste kwartaal van 2018 was dat 10,98 dollar voor de gemiddelde Europese gebruiker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content