Japan kan inspiratie halen bij nazi-Duitsland voor de hervorming van zijn grondwet. Dat verklaarde de vicepremier en minister van Financiën Taro Aso, die zich zo een scherpe reactie van het Simon Wiesenthal Center in de Verenigde Staten op de hals haalde.

"De grondwet van het Duitsland van Weimar is discreet vervangen door de grondwet van nazi-Duitsland. Waarom leren we niet van hun tactiek? ", aldus Taro Aso tijdens een debat dat door een conservatief onderzoekscentrum was georganiseerd.

Het Simon Wiesenthal Center reageerde onmiddellijk. "De enige lessen over regeren die de wereld uit het nazistische Derde Rijk kan trekken, is over hoe beleidsmensen zich niet mogen gedragen."

Niet eerste blunder

De woordvoerder van de regering, Yoshihide Suga, weigerde iedere commentaar. Het is aan de "vicepremier Aso om te antwoorden". De liberaal-democratische partij (LDP) van eerste minister Shinzo Abe, die de verkiezingen heeft gewonnen voor de Japanse senaat, liet weten de pacifistische grondwet te willen hervormen. Die grondwet is Japan door de Verenigde Staten opgelegd in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog.

Taro Aso is gekend voor zijn blunders. In het begin van dit jaar moest hij zijn excuses aanbieden nadat het mensen die op het einde van hun leven zijn, had gevraagd "snel" te overlijden om zo de kosten voor de volksgezondheid te verminderen. (Belga/AVE)

Japan kan inspiratie halen bij nazi-Duitsland voor de hervorming van zijn grondwet. Dat verklaarde de vicepremier en minister van Financiën Taro Aso, die zich zo een scherpe reactie van het Simon Wiesenthal Center in de Verenigde Staten op de hals haalde. "De grondwet van het Duitsland van Weimar is discreet vervangen door de grondwet van nazi-Duitsland. Waarom leren we niet van hun tactiek? ", aldus Taro Aso tijdens een debat dat door een conservatief onderzoekscentrum was georganiseerd. Het Simon Wiesenthal Center reageerde onmiddellijk. "De enige lessen over regeren die de wereld uit het nazistische Derde Rijk kan trekken, is over hoe beleidsmensen zich niet mogen gedragen." Niet eerste blunderDe woordvoerder van de regering, Yoshihide Suga, weigerde iedere commentaar. Het is aan de "vicepremier Aso om te antwoorden". De liberaal-democratische partij (LDP) van eerste minister Shinzo Abe, die de verkiezingen heeft gewonnen voor de Japanse senaat, liet weten de pacifistische grondwet te willen hervormen. Die grondwet is Japan door de Verenigde Staten opgelegd in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Taro Aso is gekend voor zijn blunders. In het begin van dit jaar moest hij zijn excuses aanbieden nadat het mensen die op het einde van hun leven zijn, had gevraagd "snel" te overlijden om zo de kosten voor de volksgezondheid te verminderen. (Belga/AVE)