Janssen Pharmaceutica testte medicijnen op Oost-Duitse burgers

01/03/14 om 05:04 - Bijgewerkt om 09:25

Het Belgische Janssen Pharmaceutica heeft tussen 1974 en 1987 minstens vier geneesmiddelen laten testen in Oost-Duitsland. Dat blijkt uit de archieven van de Stasi.

Janssen Pharmaceutica testte medicijnen op Oost-Duitse burgers

© Belga

De Standaard nam de documenten van de Oost-Duitse geheime politie onder de loep. Het bericht staat ook in Het Nieuwsblad.

Nietsvermoedende burgers

De Belgische farmabedrijven waren met die praktijken niet alleen. In West-Europa was het steeds moeilijker proefpersonen te vinden, waardoor een hele reeks farmabedrijven naar de DDR trok. Het land had geneesmiddelen te kort en was blij om medicijnen te krijgen. Bovendien had het regime zo veel geld te weinig, dat alle manieren om geld binnen te krijgen goed waren. Zelfs tests uitvoeren op nietsvermoedende burgers, dus.

Janssen zelf

Chemicus Christian Hörig, een Oost-Duitser die met een Antwerpse getrouwd was en daarom naar België emigreerde, onderhield voor Janssen de relaties met het land en rapporteerde hierover rechtstreeks aan Paul Janssen zelf. Volgens Hörig stelde het DDR-regime zich daar geen vragen bij.

Hoeveel patiënten bij de praktijken betrokken waren, is niet meer te achterhalen. En of ze al dan niet wisten dat ze als proefpersoon gebruikt werden, evenmin.

Ethische code

Volgens woordvoerder Frederik Wittock van Janssen Pharmaceutica is niet bewezen dat het bedrijf in de fout gegaan is. "Onze Duitse afdeling verleent alle medewerking aan de onderzoekers die de proeven in de DDR in kaart brengen. Maar tot dusver zijn geen problemen naar boven gekomen."

Hij kan zich ook moeilijk voorstellen dat Janssen destijds dingen deed die indruisten tegen de eigen ethische code van het bedrijf. (Belga/TV)

Onze partners